Investitorii fug din Turcia. Costurile de productie sunt prea mari
Economia Turciei a crescut cu o viteza impresionanta de 11% in primul trimestru, dar in spatele acesteia se ascund o serie de dezechilibre care ar putea duce la o aterizare fortata.
Desi situatia din Turcia contrasteaza puternic cu cea din tara vecina Grecia, unde economia ramane in recesiune, iar guvernul tocmai a adoptat un plan de austeritate pe cinci ani care va reduce salariile angajatilor la stat si va majora taxele, investitorii nu se inghesuie sa cumpere active in Turcia, scrie The Wall Street Journal, citat de Ziarul Financiar.
Pietele sunt ingrijorate cu privire la solutiile pe care executivul le are pentru a controla deficitul de cont curent imens, care a ajuns sa depaseasca 8% din PIB si este vazut drept un semn al supraincalzirii economiei.
Deficitul balantei comerciale a Turciei aferent lunii mai s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, apasand si mai tare asupra deficitului de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta din tara).
Importurile tarii au crescut cu 42,6%, de aproape patru ori mai rapid decat exporturile, care au avansat cu numai 11,7%, conform datelor publicate de biroul turc de statistica.
Investitorii se tin departe
Un semn al nervozitatii investitorilor este faptul ca bursa de la Istanbul a avut una dintre cele mai slabe evolutii din randul tarilor emergente, scazand cu 9,75% incepand cu luna mai. Si pe piata valutara, traderii au vandut masiv lire turcesti, moneda depreciindu-se cu aproape 19% din noiembrie anul trecut.
Dar acestea nu sunt singurele probleme ale Turciei. Tara produce cantitati foarte mici de petrol si gaze, ceea ce face ca producatorii sa se confrunte cu costuri mai mari decat competitorii din alte tari, spun economistii.
Companiile prefera astfel sa importe componente si prefabricate decat sa le produca si in acest fel cu cat creste productia, cu atat cresc importurile si deficitul balantei comerciale. 85% din importurile Turciei sunt reprezentate de materii prime si prefabricate.
Deficitul comercial a ajuns la o valoare record de 10,1 mld. dolari in mai si confirma provocarile pe care le are in fata banca centrala in incercarea de a tempera consumul si de a tine sub control deficitul de cont curent, care ameninta stabilitatea financiara a tarii.