A cautat investitori pe internet si le-a tradus mesajele cu Google Translate. Omul care i-a convins pe chinezi sa investeasca 1 mld. euro in Romania VIDEO
Companiile chinezesti sunt atrase de economia romaneasca. Investitiile venite din uriasa tara asiatica vor depasi un miliard de euro in 2012, de 5 ori mai mult fata de ultimii 20 de ani. Banii vor merge in liniile comerciale din portul Constanta, fabricile de telefonie si in energie.
Aproape 1 miliard de euro vor fi investiti de chinezi la Complexul Energetic Rovinari, dintr-o simpla intamplare. Dupa ce a fost refuzat de americani, directorul intreprinderii, Vasile Tudorescu, i-a gasit pe chinezi dupa o cautare pe internet.
"Compania Nationala de Electricitate. Nu era greu de gasit, era singura. Le-am trimis niste emailuri. Eu le trimiteam in romana, ei imi scriau in chineza, le traduceam cu Google si ne-am inteles. In primavara lui 2010 o delegatie din China, la nivel destul de inalt, a venit in Romania”, spune Vasile Tudorescu, directorul Complexului Rovinari.
Negocierile nu au fost usoare. Chinezii au avut cateva pretentii pentru a veni cu banii.
"Probleme legate de productie, de vanzare, asigurare cu carbune. I-am convins, carbune se gaseste in Romania. Cel mai greu a fost cu productia de energie electrica: ei vroiau ca energia sa fie cumparata de stat ca asa au ei in China", explica Tudorescu.
I-a convins ca vor avea piata pentru electricitatea produsa, asa ca au batut palma la inceputul acestei luni.
Chinezii vor construi un nou grup energetic automat la Rovinari, care va dubla randamentul complexului pana in 2014. Mai mult, vor fi create peste o mie de locuri de munca.
La Constanta, chinezii au investit intr-o linie comerciala care face legatura cu Shanghai. Asa ca, in port, in loc de nave obisnuite, intra port-containerele gigantice.
Cu o lungine de aproape 300 de metri, adica de doua ori fata de un teren de fotbal si inaltimea unui bloc de 10 etaje, o astfel de nava reuseste sa aduca in fiecare saptamana la noi in tara aproape 500 de containere cu marfuri de tot felul. Dar vom si exporta ingrasaminte, produse siderurgice si vin.
"Va dati seama, daca fiecare chinez bea nu mult, o picatura de vin, va dati seama, asta e o cifra foarte mare", spune un investitor chinez.
Iar pentru ca picatura chinezeasca de vin romanesc sa se transforme in sute de mii de litri de vin exportati pe uriasa piata, o delegatie oficiala de la Beijing s-a intalnit astazi cu premierul roman. In tara noastra sunt peste 10 mii de firme chinezesti.
Pe acelasi subiect: