Investitie de 5 milioane de dolari. Rompetrol a inceput forajul a doua sonde in perimetrul Satu Mare
Grupul Rompetrol a inceput forajul a doua sonde de explorare in perimetrul Satu Mare (localitatile Madaras si Moftinu), informeaza jucatorul petrolier intr-un comunicat. Valoarea investitiilor este estimata la peste cinci milioane de dolari.
"Pana in prezent s-au alocat peste 1,2 milioane de dolari pentru analiza geologica si geofizica a perimetrului din nord-vestul tarii (realizarea de studii geologice, achizitia de date seismice), iar in urma acestora s-au evidentiat o serie de zone prospective cu formatiuni care ar putea reprezenta acumulari semnificative de titei si gaze. Finalizarea lucrarilor de prospectare geologica prin sonde si de prelucrare a datelor aferente este estimata pentru primul trimestru din 2012 si avem convingerea ca rapoartele geologice vor confirma aceste prognoze", declara Gheorghe Georgescu, directorul general al Rompetrol SA.
Cele doua sonde sunt rezultatul activitatii de explorare inceputa in 2004, cand Rompetrol a devenit titular de licente de explorare si exploatare pe doua concesiuni petroliere, oferite prin licitatie publica.
"Potentialul de explorare al blocului Satu Mare s-a conturat prin procesarea si interpretarea a peste 1.100 de kilometri de profile seismice 2D achizitionate in perioada 1970-1990 si analiza datelor geologice si geofizice furnizate de cele peste 70 de sonde sapate in perimetrul blocului anterior datei acordului de concesiune", se arata in comunicat.
Lucrarile de explorare vor fi conduse si monitorizate de o echipa mixta de 15 persoane, angajati Rompetrol SA si Winstar Romania, subsidiara a Winstar Resources Canada.
Blocul din Satu Mare are o suprafata 3.000 de kilometri patrati si se afla in concesiunea Rompetrol SA din 2004. In prezent, grupul detine in concesiune cinci perimetre de explorare – Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani.
In 2009-2010, grupul a alocat pentru explorarea zonelor cu potential petrolifer peste 5,5 milioane de dolari, pentru achizitie si procesare seismica si studii geologice.
Divizia de Upstream a Grupului Rompetrol este formata din Rompetrol SA, prin departamentele de explorare-productie si foraj-servicii la sonda, si din Rompetrol Well Services, companie specializata in servicii la sonda.
Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat din KazMunaiGaz din Kazahstan.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: