Grupul norvegian Kongsberg, acuzat de coruptie pentru contracte obtinute in Romania in 1999-2008. Compania a livrat sisteme de comunicatie codificate mai multor ministere si misiuni diplomatice
Procuratura din Norvegia acuza grupul Kongsberg de coruptie, in legatura cu livrarile de echipamente de comunicatii efectuate in Romania in perioada 1999-2008, a anuntat marti grupul norvegian.
Autoritatea Nationala Norvegiana pentru Investigarea si Inculparea Delictelor Economice si de Mediu (OKOKRIM) a informat marti Kongsberg in legatura cu acuzatiile care i se aduc.
Kongsberg va colabora indeaproape cu OKOKRIM si alte autoritati relevante pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de acuzatii, se arata intr-un comunicat al companiei, scrie Mediafax.
Grupul precizeaza ca are toleranta zero fata de coruptia din randul angajatilor, consultantilor si asociatilor de afaceri si, in calitate de companie cu activitati internationale considerabile, dispune de un program anticoruptie si de standarde etice inalte, integrate de operatiunile pe care le desfasoara.
OKOKRIM a confirmat ancheta, care are drept scop strangerea de informatii care sa confirme sau sa elimine suspiciunile, dupa anuntul facut de Kongsberg. Institutia precizeaza intr-un comunicat ca in interesul investigatiei nu va face alte comentarii, in acest stadiu.
Incepand din 1999, grupul Kongsberg a incheiat mai multe contracte cu ministere din Romania, constand in livrarea de sisteme de comunicatii pentru politie si autoritatile vamale, precum si sisteme de comunicatie codificate destinate Ministerului Afacerilor Externe si misiunilor diplomatice.
In septembrie 2006, compania Kongsberg Defence Communications, divizie a grupului Kongsberg, a anuntat ca a incheiat un contract de 200 de milioane de coroane (24 milioane euro) pentru livrarea de sisteme de comunicatii in Romania, fara a dezvalui numele clientului. Livrarea sistemului era programata pentru anul 2007.
Kongsberg Defence fusese selectata in iulie 2006 sa dezvolte reteaua de informatii si comunicatii a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), valoarea proiectului fiind de 24,59 milioane euro.
Tot atunci, subsidiara din Israel a grupului american Motorola a fost selectata sa modernizeze sistemul national de amprentare din structurile Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), valoarea cumulata a proiectelor atribuite Motorola si Kongsberg ridicandu-se la 33,2 milioane de euro.
Kongsberg Defence Communications anunta in iulie 2004 ca a castigat un contract de 140 milioane coroane (circa 16,6 milioane euro) pentru un sistem de comunicatii in Romania, dar nu a precizat numele clientului.
Un alt contract pe o perioada de un an, incheiat in septembrie 2003, viza modernizarea si extinderea unui sistem de comunicatii. Valoarea proiectului a fost de 300 milioane de coroane (35,6 milioane euro).
Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale de la acea data, generalul Tudor Tanase, preciza in septembrie 2003, pentru MEDIAFAX, ca STS semnase, in iarna, un contract cu Kongsberg, pentru modernizarea sistemelor, iar anuntul companiei a vizat, probabil, intrarea in vigoare a contractului.
In iulie 2003, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca urmeaza sa instaleze un sistem secretizat de comunicatii intre centrala si ambasade, in baza unui contract de 13,6 milioane de dolari.
KDC si MAE au incheiat, in august 2002, un contract de 120 de milioane de coroane norvegiene (16,6 milioane dolari), pentru echipamente de comunicatii "criptate", potrivit companiei. KDC estima ca va finaliza aplicarea contractului pina la finele anului 2003.
Tot in 2002, grupul Kongsberg anunta ca a incheiat acorduri cu autoritatile romane in valoare de peste 800 de milioane de coroane (95 de milioane de euro), in perioada 1999-2002.
KDC a mai incheiat, in anul 2001, un contract de 278 milioane coroane (31,3 milioane dolari) cu Ministerul roman de Interne, pentru un sistem de comunicatii pentru politie si serviciile de frontiera. Testele finale erau prevazute pentru anul 2003.
Grupul Kongsberg include Kongsberg Maritime, Kongsberg Defense Systems, Kongsberg Protech Systems si Kongsberg Oil&Gas Technologies.
Kongsberg Defense Systems este principalul furnizor de echipamente de aparare din Norvegia, furnizand in special rachete, sisteme de comanda si control al armamentului si echipamente de comunicatii.
OKOKRIM este autoritatea de investigare si inculpare a delictelor economice si de mediu din Norvegia, principala sursa de specialisti pentru politie si procuratura, in activitatile de combatere a activitatilor ilegale. Istitutia a fost infiintata in 1989, avand atat rolul unei agentii de politie specializata cat si de birou de procuratura, cu autoritate nationala.