Greu de concediat. Ministerul de resort cauta solutii legale pentru demiterea directorului general al Postei, fara platile compensatotii pe care si le-a semnat singur
Ion Smeeianu, directorul general al Postei Romane (Foto: Mediafax)
Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat marti ca intentioneaza sa-l demita pe directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, institutia pe care o conduce lucrand in prezent la modalitatea in care se va face eliberarea acestuia din functie.
"Nu ni se pare corect ca Posta sa suporte aceste clauze ... Exista, pentru ca acum nu mai exista, o clauza in cazul contractului unui director executiv care, indiferent ce facea, in momentul in care contractul individual de munca se incheia, chiar daca fura, pleca acasa cu 20 de indemnizatii, situatie pe care noi o consideram inacceptabila ... Aceste contracte au fost semnate de actualul director general al Postei Romane, Ion Smeeianu. Se lucreaza la asta (demiterea lui Smeeianu- n.r.) Da, bineinteles, exista posibilitatea ca Smeeianu sa fie inlaturat de la conducerea companiei", a declarat marti ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, citat de Mediafax.
Ministerul pentru Societatea informationala (MSI) a anuntat, luni, ca intreaga echipa de management a Postei Romane a renuntat benevol, la solicitarea ministrului pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, la orice clauze din contractul individual de munca referitoare la plata unor salarii compensatorii in cazul incetarii activitatii. Smeeianu a preluat conducerea Postei Romane in mai 2012.
Majorarea salariilor la Posta Romana este conditionata de cresterea veniturilor companiei
Salariile angajatiilor Postei Romane ar putea fi majorate cu sume cuprinse intre 80 si 120 de lei, dar in mai multe etape si conditionat de cresterea veniturilor operatorului postal, intrucat o crestere imadiata pentru toti salariatii ar baga firma in faliment, a declarat mai spus ministrul Razvan Cotovelea.
"Majorarea salariilor depinde foarte mult de propunerile si discutiile pe care le vom avea miercuri. Nu avem un spatiu mare de manevra in aceasta directie. In termeni reali, este nerelevant procentul cu care am putea majora salariile la Posta, adica 0,2%. Pentru cei 27.000 de angajati, acest procent este nerelevant. In mai multe etape si intr-un un anumit interval de timp, salariile ar putea fi majorate cu sume cuprinse intre 80 si 120 de lei. Capacitatea financiara a companiei nu permite in mod imediat pentru toti cei 27.000 de angajati o crestere substantiala a salariilor, iar o eventuala crestere va fi direct corelata cu majorarea veniturilor companiei", a afirmat Cotovelea.
El a adaugat ca, pentru a privatiza Posta Romana, compania trebuie sa aiba "o balanta financiara cat mai buna".
"Daca venim acum si crestem salariile pentru cei 27.000 de salariati fara a avea grija de sanatatea financiara a acestei companii, ne ducem cu ea direct in insolventa. Intreaga problematica a Postei trebuie cu foarte mare grija gestionata. Guvernul vrea sa aiba o privatizare de succes, asa cum a fost cazul privatizarilor la Automobile Dacia si Petrom, companii care, in prezent, contribuie serios la bugetul statului prin taxe si impozite", a spus ministrul.
Saptamana trecuta, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania, Matei Bratianu, a declarat ca principalele nemultumiri si revendicari sunt legate de salariul prea mic din Posta Romana.
Matei Bratianu a declarat ca sunt 1.500 de posturi vacante si s-a cerut, tinand cont si de situatia companiei si de faptul ca se finalizeaza rezultatele normarii facute anul acesta pe lunile aprilie si martie, ca cel putin 800 de posturi sa fie ocupate prin concurs intr-o prima etapa, chiar pe perioada determinata.
Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o retea teritoriala de 5.687 de unitati si 27.305 de angajati.
Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011, potrivit datelor din bilantul Postei. In perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi in fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate ca a bugetat profit in fiecare an.
Pe acelasi subiect: