Germania aproba vanzarea unei companii detinute de RWE catre un investitor din Rusia, in ciuda tensiunilor dintre Moscova si Uniunea Europeana
Germania va aproba vanzarea producatorului de petrol si gaze naturale DEA, detinut de compania de utilitati RWE, catre un investitor rus, in pofida tensiunilor dintre Rusia si Uniunea Europeana din cauza conflictului din estul Ucrainei, informeaza Reuters.
Consortiul Letter One, detinut de de un grup de investitori condus de magnatul rus Mikhail Fridman, a facut o oferta de 5,1 miliarde de euro companiei RWE pentru DEA in luna martie a acestui an. In iunie, Ministerul Economiei din Germania a anuntat ca exista o ancheta in desfasurare pentru a se stabili daca ar trebui sa blocheze vanzarea unitatii DEA catre Leter One.
In urma intelegerii, Fridman, al doilea cel mai bogat om din Rusia, si ceilalti investitori urmeaza sa primeasca participatii la licente de exploatare a petrolului si gazelor naturale in aproximativ 190 de perimetre din Europa, Orientul Mijlociu si nordul Africii.
Guvernul german ar fi putut folosi un amendament din legea comertului international care ii permite sa blocheze tranzactiile care ameninta "siguranta si ordinea publica", ceea ce ar fi reprezentat o premiera in istoria recenta a Germaniei.
Reprezentantii ministerului si ai celor doua consortii au refuzat sa comenteze acest subiect.
Anterior, reprezentantii RWE au declarat ca se asteapta ca intelegerea sa fie incheiata pana la finalul anului. Mai multi politicieni de rang inalt din Germania au criticat tranzactia, pe fondul deteriorarii relatiilor diplomatice dintre Rusia si Uniunea Europeana din cauza crizei din Ucraina.
Tarile din Uniunea Europeana, precum si Norvegia, Statele Unite, Canada si Australia au impus sanctiuni economice Rusiei, din cauza anexarii de catre guvernul de la Moscova a Peninsulei Crimeea si a sustinerii separatistilor prorusi din estul Ucrainei. In replica, Rusia a interzis importurile de alimente din tarile din Vest.
In conditiile in care Germania duce o politica de promovare a productiei de energie din surse regenerabile in dauna energiei generate in centralele nucleare, iar cererea de energie a scazut la nivelul Europei, RWE cauta modalitati pentru a reduce datoria de peste 30 de miliarde de euro, printre acestea numarandu-se disponibilizari ale angajatilor si vanzarea de active.
Pe acelasi subiect: