FT: Fondurile de investitii americane dau "tarcoale" statelor europene lovite de criza
Managerii de fond din Statele Unite dau tarcoale Marii Britanii si zonei euro gata sa cumpere active ale firmelor de investitii puse la vanzare in Europa din cauza crizei datoriilor suverane, potrivit publicatiei britanice Financial News.
Expertii din industrie afirma ca managerii americani asteapta pentru a evalua impactul acordului final al statelor din zona euro, care ar urma sa fie anuntat miercuri, pentru a identifica bancile care ar putea fi fortate sa vanda repede active, noteaza publicatia britanica, parte a trustului de presa Dow Jones, din care face parte si cotidianul Wall Street Journal.
"Nu poate trece neobservat ca unii competitori din Europa au avut dificultati care i-ar putea transforma in tinte atractive pentru achizitie", a spus seful diviziei de servicii de management pentru investitii la SEI, Steve Meyer.
Grupurile de servicii financiare Northern Trust si SEI Investments au admis, ambele, odata cu anuntarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea, ca privesc spre Europa pentru tinte de achizitie si ca alte companii rivale procedeaza la fel.
Saptamana trecuta, Meyer a declarat analistilor ca "grupul ar analiza o oportunitate potrivita pentru extinderea afacerilor pe noi piete". "Investitori precum cei de la SEI si Northern Trust sunt candidati evidenti. Au bani de cheltuit si o situatie destul de stabila. O eventuala tinta pentru ambele ar fi Dexia Asset Management. Dexia are o gama larga de produse, care s-ar potrivi Northern Trust si SEI. Niciunul nu este in Europa atat de puternic cum si-ar dori", a afirmat Jon Little, seful companiei britanice de administrare de active Northill Capital, in spatele caruia se afla miliardarul elvetiano-italian Ernesto Bertarelli.
Divizia Dexia Asset Management a fost scoasa la vanzare saptamana trecuta de banca franco-belgiana Dexia, salvata cu ajutoare de stat.
La sfarsitul lunii septembrie, SEI avea fonduri disponibile de 428 milioane de dolari, iar Northern Trust de 4,4 miliarde de dolari. "Bancherii isi dau seama ca vor avea loc multe vanzari de active in Europa, iar afaceri de administrare de active ar putea fi, de asemenea prezente. Industria administrarii de active este fragmentata, iar oportunitarea consolidarii ar putea fi atractiva", considera Peter Lenardos, analist la RBC Capital Markets.
Un alt atu pentru americani este dolarul puternic, afirma el. "Intarirea dolarului din ultimii doi ani, mai ales in raport cu lira sterlina va fi in favoarea americanilor", a spus Lenardos.
Actiunile companiilor europene de administrare a averii au scazut puternic in acest an, dupa ce volatilitatea pietelor financiare a speriat investitorii.