Filasa investeste 800 mil. euro in trei proiecte eoliene la Braila. Constructia ar putea incepe anul viitor
Grupul francez Filasa International a achizitionat trei proiecte de parcuri eoliene din Braila, cu o capacitate totala proiectata de peste 400 MW, a caror constructie ar putea porni la sfarsitul lui 2013 sau inceputul anului urmator, printr-o investitie estimata la 800 milioane de euro.
Investitorii francezi au fost asistati in procesul de achizitie a proiectelor Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech si Wind Energy Strategy de casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii.
Preluarea a fost realizata prin firma Eolenvest, detinuta de Filasa International (70%), Sanafi (5%) si Fibusa (25%), toate din Franta. Popovici a declarat pentru Mediafax ca proiectele se afla intr-o faza incipienta, avand insa obtinute certificatele de urbanism. "Probabil ca lucrarile vor incepe la sfarsitul lui 2013 sau inceputul lui 2014", a spus Popovici.
Potrivit acestuia, investitia este estimata in prezent la doua milioane de euro/MW, echivalentul unui volum de 800 milioane euro pentru cele trei proiecte, dar pretul ar mai putea scadea pana la inceperea efectiva a lucrarilor, in cazul ieftinirii turbinelor. "Pretul turbinelor scade de ani buni incoace si toata lumea spera sa mai scada", a spus avocatul.
El nu a dorit sa precizeze pretul platit pentru cele trei proiecte si nici identitatea vanzatorilor. Popovici, care este si presedintele Consiliului Director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autorurisme (APIA), detine 1% din capitalul firmelor Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech si Wind Energy Strategy, inregistrate in Bucuresti, diferenta de 99% fiind in posesia Eolenvest, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
El detine o participatie similara in cadrul unei firme controlata deasemenea de Eolenvest, care dezvolta un alt proiect eolian la Suceava.
Filasa a anuntat in noiembrie deschiderea unei investitii de 780 milioane euro in mai multe parcuri eoliene, de peste 500 MW, care vor fi dezvoltate in judetul Suceava.
Firma de avocatura a fost implicata in mai multe proiecte din domeniul energiei regenerabile. Popovici Nitu & Asociatii si Popovici Nitu & Asociatii TAX regrupeaza peste 85 avocati si consultanti fiscali.
Investitiile in parcuri eoliene au atras in ultimii ani interesul investitorilor, romani si straini, datorita sprijinului acordat de autoritati unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi. Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru energia produsa si livrata in retea, pe care le vand furnizorilor, obligati sa le cumpere anual in limita unor cote stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
Pe de alta parte, Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei, care in ultimii ani a acordat autorizatii de racordare pentru mai multe proiecte eoliene decat permite fizic reteaua existenta, a incetinit ritmul de avizare, ca urmare a volumului foarte mare de cereri.
Pe acelasi subiect: