Efectele tranzactiei anului pe piata financiara: Banca Transilvania a cumparat Volksbank. Ce inseamna pentru clienti "casatoria" dintre BT si "Cenusareasa" sistemului bancar
Tranzactie de proportii pe piata financiara. Banca Transilvania a cumparat Volksbank Romania. A treia institutie financiara, dupa performante, o "inghite" astfel pe cea de pe locul 9, institutia supra-numita de unii analisti si "Cenusareasa" sistemului bancar de la noi.
In povestea cu milioane de euro sunt si zeci de mii de romani nemultumiti care au credite in franci elvetieni. Noii proprietari le-ar pregati o oferta avantajoasa de conversie a imprumuturilor in lei sau euro. Volksbank are in acest moment peste 2000 de procese pe rol, potrivit avocatilor specializati in litigii pe clauze abuzive.
Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca din 10 procese banca pierde 9. Odata cu achizitia Volksbank de catre Banca Transilvania, noii proprietari sustin ca le pregatesc o oferta celor care au imprumuturi in franci elvetieni, chiar si celor care au dat banca in judecata.
"Vom veni cu o solutie sau niste alternative pentru clientii bancii", spune Omer Tetik, director general al Bancii Transilvania.
"Vrem o relatie amiabila cu acesti clienti si de durata", spune si Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania.
Saptamana trecuta mai multi clienti ar fi primit din partea Volksbank, potrivit unor surse, o oferta verbala de reducere a imprumuturilor in franci cu 40%, pentru a renunta la litigiu. Nu se stie inca oficial cati bani va plati Banca Transilvania pentru Volksbank, dar suma va fi anuntata in primavara lui 2015.
Banca Transilvania are 550 de sedii si 1,8 milioane de clienti. Volksbank mai are, dupa curatarea de imprumuturi si agentii neperformante, 135 de unitati, 190.000 de clienti, dintre care 120.000 sunt persoane fizice si restul companii.
"Casatoria" dintre cele doua institutii financiare duce la disparitia numelui Volksbank, dar abia din vara anului viitor.
Unim zestrea si noua Banca Transilvania ar putea avea o retea de 685 de unitati si peste 2 milioane de clienti. Spre comparatie, in top trei banci de la noi, BRD are 2,2 milioane clienti si BCR, 3,2 milioane. Concurenta pentru primele trei locuri pe piata se ascute serios.
Ce inseamna asta pentru clientul de rand? "Vom avea oferte mai bune, dobanzi mai bune, produse mai bune", explica Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania.
Concurenta mai mare intre banci ar putea aduce dobanzi mai mici la credite, produse mai bune la economisire dar si comisioane reduse pentru carduri si alte operatiuni. Tranzactia va fi finalizata in vara anului viitor si trebuie aprobata de BNR si de Consiliul Concurentei.