De ce a esuat privatizarea Postei Romane. Ministrul Dan Nica explica ce se va intampla cu cel mai mare angajator al Romaniei
Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a afirmat, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata, duminica la ProTV, ca Posta Romana "ar putea fi profitabila daca n-ar fi fost jumulita de o maniera oribila".
El a mai spus ca datoriile descoperite pe ultima suta de metri au dus la esecul privatizarii Postei Romane, dar a dat asigurari ca procesul de reorganizare a companiei va face din Posta Romana o companie atractiva pentru viitorii investitori.
Una dintre companiile cu traditie ale Romaniei, cu o vechime de 150 de ani, profitabila odinioara si ajunsa acum cu un picior in groapa, Posta Romana "ar putea fi profitabila daca n-ar fi fost jumulita de o maniera oribila", afirma ministrul Dan Nica.
Deocamdata insa nimeni nu si-a aratat interesul pentru aceasta companie coplesita de datorii. Guvernul a stabilit, saptamana trecuta, ca Posta Romana sa fie restructurata intr-o perioada de 180 zile, iar ofertele ferme si angajante pentru privatizarea companiei sa fie depuse pana la 30 iunie 2014.
Posta Romana trebuia sa fie privatizata in cursul acestui an, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini pana la expirarea termenului limita, 28 mai. Seful Postei, Ion Smeeianu, afirma atunci, ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) au indepartat potentialii investitori.
"Cand nu vine nimeni si nu te intreaba nici cat costa caietul de sarcini inseamna ca problema este in zona de datorii. Avem doua categorii de datorii. Una la bugetul de stat si datoria la ANAF a picat foarte rau. A doua datorie este cheltuiala salariala. Probabil si protestele salariatilor Postei, care au fost acum doua sau trei saptamani, au cantarit enorm in decizia investitorilor de a se implica in procesul de privatizare", a spus Nica, potrivit Mediafax.
El a afirmat ca nu are nimc de reprosat consultantului procesului de privatizare, consortiul format din KPMG Romania si casa de avocatura Tuca Zbarcea&Asociații.
"Datoriile fiscale la bugetul de stat nu le-a stabilit consultantul, le-a stabilit ANAF-ul, care au ajuns la 242 milioane de lei. Posta are datorii totale de 690 milioane de lei, care sunt toate istorice. Daca nu am fi luat masurile din ultimul an, datoriile Postei ar fi fost mai mari cu 90 milioane de lei", a mentionat ministrul.
Nica regreta ca "nu a venit nimeni" la privatizarea Postei, cu toate ca a avut discutii cu mai multi investitori.
"Este prea mult sa spui ca este un esec pentru ca nu a venit nimeni la privatizarea Postei. Chiar eu m-am intalnit cu mai multi investitori, care mi-au declarat ca sunt interesati sa participe la privatizarea Postei. Si actionarii SIF-urilor au aprobat participarea la acest proces", a spus ministrul, care a adaugat ca, dupa ce ANAF a calculat datoria fiscala de 107 milioane de lei, a devenit foarte sceptic in privinta acestui proces.
Procesul de privatizare a Postei a fost prelungit, perioada in care societatea va fi restructurata.
"Daca intrerupem procesul de privatizare, atunci nu mai avem posibilitatea sa facem conversia datoriilor in actiuni. Mergem la Comisia Europeana, le spunem ca am vrut sa privatizam, dar ca nu merge la acest nivel de indatorare. (...) Romania poate sa faca conversia datoriilor unei companii de stat in actiuni doar in timpul procesului de privatizare. Le mai spunem ca facem si restructurarea companiei, pentru ca altfel nu ne aproba conversia. Sunt foarte convins ca vom primi aprobarea de la Comisia Europeana", a spus Nica.
Ulterior, datele privind situatia financiara a Postei in contextul privatizarii vor fi republicate.
Ministrul a afirmat ca privatizarea a fost "urmarita si de ghinioane"
"Posta belgiana, care era foarte interesata, nu a putut sa participe la proces pentru ca avea o intelegere cu Comisia Europeana, cel putin in acest an. Posta italiana nu mai avea voie sa faca investitii in afara tarii si au mai fost cateva chestiuni de acest gen. Eu am mizat foarte mult si pe niste investitori din afara spatiului european, care dispuneau de resurse financiare, dar nu au mai venit", a spus ministrul.
Intrebat de ce nu listeaza Posta la bursa, Nica a afirmat ca un astfel de proces obliga la vanzarea la pretul pietei, situatie care nu se plia pe obiectivele statului.
"Pe mine ma interesa ca toti banii cu care venea investitorul sa intre in companie, sa fie utilizati pentru modernizare. Statul nu obtine nimic din aceasta privatizare, nici macar 50 de bani. Statul nu a vrut sa faca o afacere din aceasta privatizare. Statul vrea ca banii investitorului sa fie utilizati pentru modernizare, pentru ca Posta sa poata sa furnizeze servicii postale de calitate, pentru a fi mandri de ea", a mentionat Nica.
Guvernul va solicita Comisiei Europene acordul pentru transformarea in actiuni a datoriilor istorice ale Postei Romane, iar datoria catre ANAF, de 107 milioane lei, va fi esalonata, in baza unei ordonante de urgenta avizate deja de Guvern.
Actionarii Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%. Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei in 2012, Posta este cel mai mare operator local de profil si are o retea teritoriala de 5.600 de unitati postale.
Compania avea la sfarsitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, in crestere cu 2,9% fata de 2011. In ultimii patru ani, compania a acumulat pierderi de 530 milioane de lei. Posta avea 32.887 salariati la 31 decembrie 2012, fata de numar mediu de 35.576 in 2008.
Pe acelasi subiect: