Curtea de Arbitraj de la Paris obliga Enel sa plateasca Romaniei peste 400 mil. euro pentru 13,5% din Electrica Muntenia Sud. Statul ceruse 521 mil. euro
Enel. Foto: Getty Images/Guliver
Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris a decis ca Enel sa plateasca statului roman suma de 401 milioane de euro pentru participatia de 13,5% din Electrica Muntenia Sud, pentru care statul roman ceruse peste 521 de milioane de euro.
"Enel confirma ca a primit din partea Camerei de Comert Internationale de la Paris decizia arbitrajului legat de participatiile detinute in sectorul electricitatii din Romania, respectiv legat de exercitarea de catre SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia. Enel respecta decizia Curtii si compania analizeaza in prezent detaliile acestei hotarari", au declarat oficialii Enel, citati de Agerpres.
Compania italiana arata ca se astepta la o astfel de decizie.
"De altfel, rezultatul acestui arbitraj este in linie cu asteptarile companiei si cu analiza efectuata intern asupra acestui caz", au adaugat reprezentantii Enel.
In anul 2012, statul roman a cerut Enel peste 521 de milioane de euro, plus dobanzi, pentru pachetul de 13,5% din actiunile fostei filiale Electrica Muntenia Sud. Compania italiana nu a fost de acord cu aceasta suma si a oferit sub 300 de milioane de euro. Cele doua parti s-au adresat Curtii de Arbitraj de la Paris, care a stabilit valoarea tranzactiei la 400 de milioane de euro. Cheltuielile de arbitraj se vor imparti in mod egal intre statul roman si Enel, potrivit unor surse apropiate situatiei.
Fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, in prezent consultant in cadrul Deloitte, care a luat decizia de a apela la Curtea de Arbitraj de la Paris, a declarat ca suma de 401 milioane de euro pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman trebuie folosita pentru modernizarea sectorului energetic, care are nevoie de investitii.
Nicolescu: Romania nu ar fi putut obtine niciodata prin negociere aceasta suma de la Enel
"Decizia Curtii de la Paris de a acorda statului roman suma de 401 milioane euro in litigiul cu compania Enel este una cinstita, statul obtinand in acest fel o suma pe care nu ar fi putut niciodata sa o primeasca prin negociere. Decizia pe care am luat-o, in 2014, ca ministru al Energiei, de a merge, fara intarziere, la Curtea de Arbitraj a fost una dificila, dar corecta. Am aratat ca Romania se poate mobiliza si actiona hotarat pentru a-si apara drepturile ce i se cuvin", a spus fostul ministru.
Potrivit acestuia, clarificarea litigiului creeaza premisele relansarii parteneriatului solid dintre statul roman si cea mai mare companie europeana de utilitati (Enel) in beneficiul ambelor parti, al sectorului energetic romanesc si al consumatorilor romani. "Cred in rolul important pe care aceasta mare companie europeana il poate juca in sectorul energetic romanesc", a adaugat Nicolescu.
Surse din sectorul energetic, citate de Agerpres, declarau in vara anului trecut ca statul roman a pierdut procesul intentat companiei italiene Enel la Curtea Internationala de Arbitraj de la Paris pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud si trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata in valoare de 1,5 milioane de euro.
Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor din Energie (SAPE), a cerut despagubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro si de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.
Statul a mai pierdut pana acum si procesele intentate celorlalti doi investitori care au cumparat filiale Electrica, respectiv CEZ si E.ON.
"Statul roman a demarat acest proces dupa ce un control al Curtii de Conturi din perioada 2012-2013 a relevat faptul ca investitorii nu si-au respectat contractele de privatizare. Insa cei de la Curtea de Conturi nu au venit cu dovezi concrete prin care sa sustina rapoartele, astfel ca statul a pierdut, rand pe rand, procesele cu companiile care au cumparat filiale Electrica", au explicat sursele mentionate.
"Din cele 24 de capete de cerere formulate in aprilie 2013, 17 au fost respinse, iar restul au fost fie prescrise, fie considerate de competenta altor instante", au mai spus sursele citate.
In Romania, compania italiana Enel detine trei foste filiale ale Electrica de distributie si furnizare a energiei electrice, in zona Muntenia Sud, inclusiv Bucuresti, in Banat si in Dobrogea. Filiala Electrica Oltenia a fost cumparata de cehii de la CEZ, iar cea din Moldova, de nemtii de la E.ON.
SAPE este o societate aflata in portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost infiintata in anul 2014 ca urmare a divizarii partiale a Electrica inainte de listarea la bursa. Societatea gestioneaza pachetele minoritare de actiuni detinute la companiile de distributie si furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.
Pe acelasi subiect: