Amenzile pentru practici anticoncurentiale au crescut cu 187%, anul trecut. Cele mai multe au fost aplicate in sectorul constructiilor de drumuri si cel al laptelui
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei (Foto: Mediafax)
Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi de circa 87 milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro), in crestere cu 187%, fiind sanctionate 35 de firme pentru practici anticoncurentiale, o companie pentru nefurnizare de informatii si o persoana fizica pentru o concentrare nenotificata.
Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar fata de anul 2011 se situeaza la un nivel de 15 ori mai redus.
"Nivelul deosebit de ridicat inregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizarii cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifra de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piata carburantilor, abuzurile de pozitie dominanta ale Orange si Vodafone", se arata in raportul de activitate pentru anul 2013 al Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.
Printre cele mai mari amenzi din anul trecut se numara cea aplicata de Consiliul Concurentei celor 14 firme membre ROREC si ECOTIC, in valoare totala de 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane euro). De asemenea, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings pentru intelegeri anticoncurentiale.
Din punct de vedere al tipului de incalcare a legislatiei, 79,5% din totalul sanctiunilor aplicate a fost pentru intelegeri orizontale, 19,9% pentru intelegeri verticale, 0,2% pentru punerea in aplicare a unei concentrari economice inainte de notificare si de autorizarea sa de catre Consiliul Concurentei si 0,004% reprezentand amenzi cominatorii aplicate in anul 2012 pentru nefurnizarea de informatii in cadrul unei anchete sectoriale.
In anul 2013, Consiliul Concurentei a declansat 18 investigatii, din care 12 privind posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale).
Numarul investigatiilor deschise in 2013 s-a diminuat cu 22% fata de 2012 si cu 50% fata de anul 2011, evolutie ce indica faptul ca autoritatea de concurenta si-a accentuat eforturile pe finalizarea cazurilor aflate deja in derulare.
Cele mai multe investigatii au vizat sectorul constructiilor de drumuri, al laptelui si cel cinematografic (cate 16%).
In anul 2013, au fost finalizate 23 de investigatii, cu una mai putin comparativ cu anul 2012 si cu una mai mult fata de 2011. Din cele 23 de investigatii, 19 au vizat posibile incalcari ale legislatiei de concurenta si patru au reprezentat investigatii sectoriale.
Mai multe despre:
#Consiliul Concurentei#amenzi
Pe acelasi subiect: