Comisia Europeana propune ca directorii de companii sa fie remunerati in raport cu salariul mediu al angajatilor
Directorii executivi ai companiilor din Uniunea Europeana listate la bursa vor fi remunerati in functie de raportul fata de salariul mediu al angajatilor, iar nivelul compensatiilor va fi decis de actionari, potrivit unui proiect de directiva europeana consultat de Financial Times, scrie Mediafax.
Actionarii vor fi responsabili de aprobarea politicii de salarizare a directorilor executivi, potrivit propunerii legislative, care va fi prezentata luna viitoare.
De asemenea, politica de remunerare a directorilor executivi trebuie sa stabileasca plafoane pentru salarii si bonusuri, dar si un raport intre compensatia primita de conducerea companiei si compensatia medie a angajatilor cu norma intreaga, potrivit proiectului de directiva.
Totodata, trebuie inclusa "o explicatie privind motivele pentru care acest raport este considerat acceptabil".
Actionarii ar urma sa aprobe odata la trei ani politica de remuneratie a companiei, care va trebui aplicata cu strictete. De asemenea, actionarii vor trebui sa avizeze in fiecare an un raport anual privind compensatiile financiare acordate in companie in ultimul an financiar.
Comisia Europeana vrea de asemenea sa standardizeze modul in care companiile listate la bursa publica si prezinta nivelul de salarizare a directorilor.
Poptrivit comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier, directiva are rolul de a consolida drepturile actionarilor si de a asigura o legatura mai directa intre compensatia financiara a directorilor si performantele companiei.
Daca va fi aprobata de Parlamentul European si de statele membre UE, directiva va influenta peste 10.000 de companii listate la bursa in Europa.
Pe langa reforma in zona politicii de remunerare a directorilor, directiva plaseaza noi responsabilitati in sarcina investitorilor institutionali si ofera companilor dreptul de a-si identifica actionarii.
Multe state membre vor fi deranjate de propunere, avand in vedere ca majoritatea guvernelor nu impun companiilor listate sa raporteze an mod riguros compensaiiile financiare sau distribuirea voturilor actionarilor.
Zece state UE, printe care Marea Britanie, Olanda, Suedia si Belgia, introduc deja in lege votul actionarilor asupra compensatiilor financiare.
Printre argumentele aduse de CE se numara faptul ca remuneratia medie a directorilor executivi ai companiilor listate din Franta a crescut cu 94% in perioada 2006-2012, desi pretul mediu al actiunilor a coborat cu o treime.
In Statele Unite, mediul de afaceri a lansat o campanie agresiva de lobby pentru a impiedica mai multe proiecte care vizau publicarea diferentelor dintre compensatiile directorilor si veniturile angajatilor, principalul argument adus de companii fiind ca o astfel de reglementare ar reprezenta o povara uriasa pentru companiile multinationale cu angajati in intreaga lume.
Pe acelasi subiect: