Coface: "Un sfert din companiile care au intrat in insolventa, anul trecut, erau profitabile". Si totusi, cum au ajuns in incapacitate de plata firme mari din Romania
Aproximativ un sfert din companiile insolvente in 2013 erau profitabile sau aveau o lichiditate teoretica pozitiva, astfel ca nu subperformanta financiara a dus la incapacitatea de plata, ci mai degraba deciziile defectuoase de management, se arata intr-un raport al Coface Romania.
"Un element esential este ca nu subperformanta financiara a pus capat activitatii acestor firme (cu siguranta aceasta a contat, dar nu a jucat un rol crucial in determinarea insolventei), ci mai degraba deciziile defectuoase de management al riscului de credit, gestiunea trezoreriei nete si finantarea oportuna a ciclului de exploatare, lipsa de capitalizare si procesul continuu al dezinvestirii in companiile respective. Din analiza noastra, aproximativ un sfert din companiile insolvente in anul 2013 erau profitabile sau inregistrau o lichiditate teoretica pozitiva (capital de lucru pozitiv)", arata Coface.
Reprezentantii companiei de asigurari de credite estimeaza ca nu este de ajuns ca firmele sa fie protejate de intrarea in insolventa, deoarece atat capitalul de lucru cat si profitul pozitiv reprezinta o potentare a unor lichiditati viitoare care, daca nu se materializeaza (stocurile nu sunt vandute conform asteptarilor, creantele nu se incaseaza conform scadentelor) atunci firma are probleme in onorarea obligatiilor de plata exigibile (ajunse la maturitate).
Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolventa si in baza metodologiei Coface, anul trecut s-au deschis 26.372 de proceduri noi de insolventa, in crestere cu aproximativ 2% fata de anul anterior, cand s-au deschis 25.842 de insolvente. Datele sunt preliminare, urmand ca cifrele finale sa fie confirmate pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent.
"In urma calculelor proprii, Coface estimeaza ca numarul real al procedurilor de insolventa nou deschise in anul 2013 este de 27.145, cresterea reala fata de anul anterior osciland in jurul a 5%. Ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al IV-lea, cresterea fiind alimentata de efectul negativ propagat de intrarea in insolventa a unui numar record de firme medii si mari, precum si, probabil, intentia unor companii de a grabi demararea insolventei pe fondul schimbarilor iminente ale codului insolventei. Astfel, datele preliminare confirma un avans de 12% al insolventelor deschise in trimestrul al IV-lea din anul 2013, comparativ cu acelasi trimestru din anul anterior, iar estimarile Coface pentru datele finale plaseaza cresterea la peste 20%", considera reprezentantii Coface.
In urma analizei datelor financiare aferente firmelor insolvente in corelatie cu contextul macroeconomic si practicile de business observate intre companii, Coface a identificat mai multe cauze structurate care au dus la amplificarea acestui risc sistemic in Romania. Printre acestea se numara cresterea importantei creditului comercial, pe fondul unei ponderi mai ridicate a creantelor in active circulante, conform bilanturilor companiilor, respectiv extinderea termenelor de incasare, pe fondul cresterii mai agresive a creantelor, comparativ cu dinamica cifrei de afaceri. Aceasta indica o relaxare a conditiilor de creditare printre companiile private prin desfasurarea relatiilor de afaceri cu parteneri care prezinta un risc mai ridicat.
2013, anul in care au intrat in insolventa cele mai multe firme mari si mijlocii
Astfel, firmele intrate in insolventa anul trecut au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri in anul 2012, comparativ cu 2011, de 11%, in timp ce valoarea creantelor a crescut cu 2%. Trendul este observat cu precadere in zona firmelor mari, care au avut capacitatea sa preia rolul de creditor net in aceasta "bucla" a tranzactiilor comerciale si care au fost afectate de intrarea in insolventa a unui numar record de IMM-uri in anul 2012, potrivit sursei citate.
"Cel mai ingrijorator este faptul ca in 2013 s-a inregistrat, fara echivoc, un numar record al insolventelor in randul companiilor mari si medii. Numarul firmelor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro care au intrat in insolventa este de 718 de companii, comparativ cu 485 de insolvente din aceeasi categorie, inregistrate in anul 2012. Intrarea in insolventa a firmelor mari si medii in 2013 va avea un efect de propagare in economie si va atrage in insolventa mai multe firme mici si mijlocii. In absenta unor masuri de ordin legislativ in domeniul insolventei, numarul insolventelor va creste cu pana la 10%, cu precadere in randul companiilor medii si mici", a declarat Iancu Guda, analist macroeconomic in cadrul Coface Romania.
Mai multe despre:
#insolventa#management
Pe acelasi subiect: