Bank of America plateste 16,67 mld. dolari, cea mai mare amenda impusa vreodata in SUA, in legatura cu operatiunile care au alimentat criza financiara
Bank of America va plati 16,67 miliarde dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci. Este cea mai mare amenda impusa vreodata in SUA, in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008.
Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie.
"Este cel mai mare acord civil din istorie incheiat cu o singura institutie, care penalizeaza comportamentul descoperit in peste 12 cazuri si investigatii", a declarat procurorul general Eric Holder, la Washington.
Bank of America este institutia financiara americana cel mai aspru penalizata pentru operatiunile incorecte cu credite ipotecare.
Penalizarea aplicata Bank of America eclipseaza acordul de 7 miliarde de dolari convenit de Citigroup in iulie si cel de 13 miliarde de dolari incheiat de autoritatile americane cu JPMorgan in noiembrie anul trecut.
In martie, Bank of America a acceptat plata altor 9,5 miliarde de dolari intr-un litigiu cu Agentia Federala pentru Finantarea Locuintelor.
Bank of America anticipeaza ca acordul cu Departamentul de Justitie va reduce profitul inainte de taxe din trimestrul al treilea cu circa 5,3 miliarde de dolari. Anul trecut, banca a inregistrat un profit de 11,4 miliarde de dolari.
Negocierile dintre Bank of America, a doua mare banca din SUA, si autoritatile guvernamentale au inceput in martie si s-au intensificat in iulie, banca refuzand timp de mai multe saptamani sa isi imbunatateasca o oferta de 13 miliarde de dolari.
Sub conducerea directorului general Brian T. Moynihan, Bank of America a inregistrat cheltuieli de peste 55 de miliarde de dolari generate de operatiunile cu credite pentru locuinte, majoritatea legate de preluarea dezastruoasa, din 2008, a furnizorului de credite subprime (riscante) Countrywide Financial.
Alte banci investigate in SUA pentru vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci sunt Credit Suisse Group, Goldman Sachs Group si Wells Fargo.