25 de avantaje vs. 49 de dezavantaje. Ce spun oamenii de afaceri ca trebuie sa faca Romania pentru a fi competitiva
Romania are 25 de avantaje competitive, 49 de dezavantaje, in timp ce 22 de indicatori de competitivitate sunt neutri. Toate acestea arata necesitatea imbunatatirii performantelor nationale, potrivit unui raport realizat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham).
Raportul de Competitivitate a Romaniei are la baza o evaluare statistica si un sondaj al liderilor de afaceri cu privire la principalele politici economice.
Au fost analizate sase zone principale in elaborarea politicilor publice, respectiv indicatorii generali ai competitivitatii, administratia publica, cadrul legislativ si de reglementare, resursele umane, infrastructura si politicile financiar-monetare.
Raspunsurile oferite de liderii chestionati indica nemultumiri legate de zona administratiei publice si a infrastructurii.
Pe de alta parte, peste 50% dintre respondenti au exprimat intentii de suplimentare a capitalului investit in Romania si de crestere a numarului de angajati in urmatorii 5 ani.
"Astfel de decizii pot fi explicate indeosebi prin volumul cererii inregistrate pentru produsele sau serviciile lor la nivelul local si export", considera reprezentanții AmCham.
Recomandarile AmCham
Americanii ne recomanda utilizarea fondurilor UE pentru dezvoltarea infrastructurii, dublata de parteneriate public-private si consolidarea competitivitatii companiilor romanesti.
Totodata, AmCham indica impunerea cerintei de realizare a analizelor de impact pe care proiectele de noi politici sau reglementari il au asupra cresterii sustenabile si stabilitatii mediului de afaceri.
Dezvoltarea unui plan amplu si coordonat de imbunatatire a infrastructurii Romaniei pentru atingerea standardelor UE de calitate si acoperire, precum si dezvoltarea unei strategii clare, investirea in crearea unei infrastructuri de retele energetice inteligente, coroborate cu maximizarea producerii de energie regenerabila, reprezinta factori de crestere a competitivitatii.
Alte recomandari vizeaza cresterea transparentei si responsabilitatii in administratia publica si utilizarea fondurilor publice, acordarea de stimulente pentru a mentine in tara specialiștii de inalta calificare, dupa modelul experientei pozitive inregistrata in sectorul IT.
In acelasi timp, investitorii straini sustin stimularea investitiilor in domeniile cheie pentru export si crearea de pachete de facilitati pentru investitori straini si locali, bazate pe implementarea noilor tehnologii, numarul de locuri de munca create si valoarea adaugata capacitatii de export, scrie Mediafax.
AmCham Romania reprezinta 300 de membri - companii americane, locale si internationale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de dolari si mai mult de 200.000 de locuri de munca create.