Acum 20 de ani dominau toate clasamentele, acum nu le mai stie nimeni. Topul companiilor care au pierdut lupta cu concurenta
In anul 1983, revista Fortune lansa pentru prima oara un top in care companiile erau evaluate in functie de reputatie. Intre timp, multe dintre organizatiile care ocupau atunci primele locuri, au fost preluate sau au disparut complet de pe piata.
In anii ’80 lumea arata diferit. Economia era infloritoare, Boeing si Lockheed Martin fuzionau iar industria tehnologica se pregatea de revolutia digitala. Unele dintre companiile din lista de mai jos au fost cumparate sau nimicite de concurenta.
Iata care dintre cele mai apreciate firme au cazut in dizgratie in ultimele doua decenii, potrivit CNN Money:
1. Gillette. A ocupat in 1983 locul 1 in topul Fortune, categoria “produse metalice”
In 1901, antreprenorul american King Gillette si inventatorul William Emery Nickerson au fondat o companie pe baza unui proiect comun: lama de ras. Din acel moment, barbatii s-au putut barbieri folosind lame de unica folosinta. In 1904, Gillette si-a patentat inventia, iar compania si-a pastrat suprematia, desi fondatorul ei si-a pierdut toti banii odata cu prabusirea pietelor de capital, din timpul Marii Depresiuni. In 2005 insa, Gillette a fost achizitionata de catre Procter & Gamble, contra sumei de 57 de miliarde de dolari.
2. Wang Laboratories. A ocupat in 1983 locul 3 in topul Fortune, categoria “echipamente de birou si calculatoare”
Viata lui An Wang se aseamana cu o combinatie dintre o poveste americana de succes si o tragedie greceasca. In 1945 parasea Shanghai-ul pentru o viata in Statele Unite si, la doar sase ani dupa emigrare, infiinta Laboratoarele Wang. A inventat procesorul de texte electronic si calculatoarele de tip desktop, care reprezentau in 1970 varful tehnologiei. In 1980 insa, aparitia PC-urilor a luat fata produselor create de Wang iar in 1985 profitul companiei a inceput sa scada vertiginos. In 1991, la un an dupa decesul inventatorului, compania a fuzionat cu IBM, careia ii vindea produsele sub brandul Wang. Miscarea nu a fost suficienta pentru a impiedica falimentul, care a survenit in 1992.
3. Western Electric. A ocupat in 1983 locul 3 in topul Fortune, categoria “electronice si electrocasnice”
Fondata in 1869, Western Electric a fost cumparata in 1881 de catre American Bell Telephone Company, si a functionat ca fabrica pentru furnizorul de telefonie mobila AT&T, pentru aproximativ un secol. Western Electric a construit orice, de la telegrafe la unele dintre cele mai inovatoare sisteme de sunet. Afacerea a disparul insa in 1984, cand AT&T a renuntat la divizia Bell System. O parte dintre caracteristicile dezvoltate sub numele initial au fost ulterior trecute in patrimoniul Lucent Technologies, care a fuzionat in 2006 cu firma franceza Alcatel.
4. Rockwell International. A ocupat in 1983 locul 4 in topul Fortune, categoria “aerospatial”
Candva, Rockwell International era un conglomerat compus din companiile care construiau unele dintre cele mai importante masinarii din istoria Americii: de la bombardierul B-25, pana la echipamentele de sunet de pe programele Apollo, Gemeni si Mercury ale NASA. Dar, asemenea altora din industrie, compania s-a confruntat cu o cerere scazuta dupa Razboiul Rece. Boeing a cumparat divizia aerospatiala si de aparare a Rockwell in 1996, iar conglomeratul s-a dizolvat definitiv in 2001. In prezent mai exista doar Rockwell Collins, specializata in echipamente audio, si Rockwell Automation, care produce echipamente de control industriale si software.
5. Eastman Kodak. A ocupat in 1983 locul 4 in topul Fortune
Fondata in 1888 de catre George Eastman, Kodak era inca pe val la inceputul anilor 80. In primul trimestru din 1983, compania a anuntat insa castiguri cu 73% mai scazute. Consumatorii incepusera sa renunte la aparatele care foloseau filmul traditional, un simbol al Kodak. Desi compania inventase tehnologia digitala pentru aparatele foto inca din 1975, nu o lansase pe piata tocmai pentru ca se temea ca nu va mai avea acelasi succes cu aparatele pe film clasic. Dupa 74 de ani de activitate, cererea din piata a fortat Kodak sa renunte la brandul Kodacrome in 2009, iar trei ani mai tarziu firma intra in faliment.
Pe acelasi subiect: