Actionarii FP au reinnoit mandatul Franklin Templeton ca administrator pentru doi ani
Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat marti reinnoirea mandatului Franklin Templeton ca administrator pentru o perioada de doi ani din 30 septembrie, dupa ce contractul din aprilie, care prelungea pe doi ani mandatul administratorului, a fost avizat doar partial de ASF, care a cerut mai multe modificari.
"Mentionam ca urmatoarele puncte de pe ordinea de zi a AGEA nu au fost aprobate de actionarii Fondului: Punctul 2.2. – Modificarea Articolului 12 alineat (2) litera d) astfel cum a fost dispus de catre ASF prin Avizul nr. 3/17.04.2014, dupa cum urmeaza: d) numeste S.A.I. pe baza rezultatelor selectiei efectuate in urma unei licitatii pentru desemnarea S.A.I. si revoca mandatul acordat acesteia (...)", se arata in hotararea actionarilor.
Administratorul Fondului a propus actionarilor respingerea textului propus de de ASF, intrucat acesta este identic cu cel aflat in vigoare, iar un alt punct de pe ordinea de zi, care a fost si aprobat, "se refera la acelasi articol din Actul Constitutiv si la o procedura de selectie pentru care nu este intotdeauna cazul, mai ales daca legislatia referitoare la Fond se clarifica in viitor", potrivit FP, transmite Mediafax.
AGA a mai decis reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea cu 240 milioane de lei, la 11,57 miliarde de lei, ca urmare a anularii unor actiuni rascumparate de companie.
In schimb, actionarii au respins unele propuneri privind remuneratia administratorului si cheltuielile legate de evaluarea suplimentara a actiunilor nelistate din portofoli.
"Mentionam ca punctul 2 de pe ordinea de zi a AGOA referitor la aprobarea unor modificari la Contractul de Administrare a Investitiilor semnat intre Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom Sucursala Bucuresti si Fondul Proprietatea SA la 25 februarie 2010, astfel cum a fost dispus prin Avizul ASF nr. 70/19.06.2014 nu a fost aprobat, respectiv: - modificarea Articolului 9 alineatul (1), dupa cum urmeaza: «Remunerația S.A.I. pentru serviciile furnizate in cadrul acestui Contract de administrare este stabilita in conformitate cu solicitarile din Regulamentul de organizare a licitației, din Caietul de Sarcini, precum și din oferta finala formulata in urma negocierilor și cu anexele la prezentul contract, avizate de catre CNVM"; - modificarea Articolului 9.2 litera r), dupa cum urmeaza: cheltuielile legate de evaluarea suplimentara a acțiunilor nelistate din portofoliu de catre evaluatori independenți, realizata la solicitarea expresa a acționarilor, cu aprobarea prealabila a CR, altele decat cheltuielile ce cad in sarcina SAI ca administrator al portofoliului OPC conform dispozițiilor legale", se spune in hotararea actionarilor.
Acest punct a fost respins, de asemenea, la propunerea administratorului Fondul Proprietatea, intrucat contractul de administrare expira in 30 septembrie, iar noul act aditional s-ar fi aflat in vigoare pentru cel mult cateva zile.
Administratorul Fondului a considerat ca nu exista niciun beneficiu perceptibil pentru Fond ca rezultat al acestei hotarari care sa justifice timpul si costurile pentru inregistrarea sa.
Contractul prevede si un comision suplimentar pentru Franklin Templeton, de 2% din distributiile totale realizate (cu exceptia dividendelor) pana pe 31 octombrie 2015 si, respectiv, de 1% din distributiile totale (cu exceptia dividendelor) efectuate dupa data de 1 noiembrie 2015. Aceste prevederi s-au regasit si in contractul de administrare a investitiilor aprobat de actionari in aprilie, dar neavizate de ASF. O singura exceptie de la acest principiu este adaugarea unei clarificari referitoare la comisionul de distributie, care a fost mentionata expres pentru a evidentia intelegerea initiala ca aceste comisioane s-ar aplica incepand cu data de 30 septembrie 2014, chiar daca aceste modificari sunt avizate de ASF si intra in vigoare la un moment ulterior.
Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011.