Actionarii Carpatica au respins oferta de fuziune cu Nextebank, dar continua cu alti investitori
Carpatica
Actionarii Banca Carpatica (BCC) au respins vineri oferta de fuziune cu Nextebank si au imputernicit directoratul bancii sa poata majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioada de un an, prin emisiune de actiuni legate de imprumuturi subordonate convertibile in actiuni.
"Directoratul este imputernicit sastabileasca toti termenii si conditiile majorarii de capital social in legatura cu respectivul imprumut de capital, cu respectarea prevederilor legale. Aceasta delegare va trebui sa fie reinnoita anual pe toata durata de viata a oricarui imprumut de capital avand caracteristici de convertibilitate im actiuni", se arata in raportul curent privind deciziile adunarii Genrale a Actionarilor din data de 19 decembrie.
Banca a anuntat, la convocarea AGA, ca actionarii care detin pachetul majoritar la Banca Comerciala Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea si partile afiliate, au anuntat decizia de a vinde participatiile, iar ceilalti actionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului institutiei de credit.
Daca pachetul majoritar de actiuni va fi cedat proprietarului Nextebank, atunci urmeaza fuziunea cu aceasta, iar in cazul vanzarii catre un alt cumparator va fi operata majorarea de capital.
Potrivit Mediafax, ar exista discutii cu alti doi actionari institutionali, care nu detin insa institutii de credit in Romania, ceea ce inseamna ca nu se poate realiza o fuziune.
Nextebank a inaintat in luna noiembrie o oferta ferma revizuita pentru fuziunea prin absorbtie cu Banca Comerciala Carpatica (BCC). Actionarii BCC se vor reuni pe 19 decembrie pentru a discuta oferta primita.
Nextebank este detinuta de Emerging Europe Accession Fund, fond de investitii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.
Fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara. Totodata, in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel.
Actionarii BCC au mai aprobat inlocuirea auditorului financiar o data la trei ani si numirea acestuia de catre AGA, precum si stabilirea datei de inregistrare pe 14 ianuarie.
La finele lunii noiembrie banca a inregistrat un profit operational de 39 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei sub valoarea bugetata pentru intregul an.
BCC este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar cele mai recente tranzactii s-au operat la un pret de 0,0795 lei/titlu, in urcare cu 0,13 fata de referinta. Valoarea nominala a unei actiuni este de 0,1 lei, iar capitalul social de 314 milioane lei.
Pe acelasi subiect: