50 de companii romanesti, in topul celor mai mari firme din Europa Centrala si de Est, cu afaceri de 50 mld. euro
Romania a urcat doua locuri, pe pozitia trei, intre statele din Europa Centrala si de Est (ECE), dupa numarul companiilor din Top 500 al celor mai mari firme din regiune realizat de Coface, dar a ramas pe locul cinci in ceea ce priveste valoarea cifrei de afaceri si a profitului net realizat de acestea.
"Pentru prima data, Romania a eliminat Ucraina de pe podium si a urcat de la locul cinci pana la al treilea. Acest lucru poate fi explicat printr-o crestere cu 22,7% a numarului de companii si un total de 54 de companii in clasament", se arata intr-un raport al Coface, preluat de Mediafax.
Primele doua tari in functie de numarul companiilor din Top 500 sunt Polonia si Ungaria.
Cifra de afaceri a celor 54 de companii din Romania aflate in topul Coface a crescut cu 10,8% anul trecut, comparativ cu 2011, la 48,55 miliarde euro, iar profitul net a urcat cu 37,7%, la 2,19 miliarde euro.
Dupa nivelul afacerilor, Romania este devansata de Polonia (cu 171 de companii si o cifra de afaceri cumulata de 233,8 miliarde euro), Ungaria (66 de companii si 89,8 miliarde euro), Cehia (46 de companii si 68,3 miliarde euro) si Ucraina (47 de companii si 62 miliarde euro).
In functie de profitul net, companiile romanesti sunt depasite de cele din Polonia (8,4 miliarde euro), Ungaria (2,5 miliarde euro), Cehia (2,48 miliarde euro) si Slovacia (2,46 miliarde euro).
Top companii romanesti
Cel mai bine pozitionate companii din Romania in Top 500, sunt OMV Petrom, pe locul 18, OMV Petrom Marketing, pe pozitia 30, Automobile Dacia, pe 34, si Rompetrol Rafinare, pe 36. Topul mai include firme precum Rompetrol Downstream, Petrotel - Lukoil, British American Tobacco, Kaufland Romania, Metro Cash& Carry, Carrefour, Selgros, Orange, Vodafone, Mediplus, Farmexpert, Romgaz sau Alro.
Din punct de vedere al numarului de angajati, Romania ocupa locul 4, cu 186.229 de persoane, fiind devansata de Polonia (peste 1 milion), Ucraina (614.260) si Ungaria (204.144).
Potrivit Coface, cei 500 de jucatori din regiune si-au majorat cifra de afaceri cu 5% anul trecut, ajungand la peste 628 miliarde euro, dar aceasta performanta nu a condus la o dezvoltare stabila a profitului net, care au scazut cu aproape 32%, la 20 miliarde euro. Numarul angajatilor din companiile aflate in clasament a crescut cu 1,5%.
"Chiar si pentru partea emergenta a Europei, 2012 si 2013 au fost ani dificili, dar analiza primelor 500 de companii ne arata, chiar si in vremuri economice tulburi, ca potentialul de crestere este prezent. Cifra de afaceri a statelor emblematice din CEE a crescut cu 5%, demonstrand astfel importanta lor nu numai in regiune, ci si in intreaga Europa si in alte tari cu care au dezvoltat parteneriate comerciale", a declarat, in raport, Katarzyna Kompowska, director executiv al Coface Central Europe.
Industria de petrol si gaze are din nou cea mai mare pondere in clasamentul realizat de Coface, 65 de companii generand afaceri de 162 miliarde euro anul trecut, cu 6% peste valoarea din 2011.
Cea de-a doua pozitie - la o distanta semnificativa de prima - este ocupata furnizorii de energie, din care 51 de companii nu au atins nici macar jumatate din valoarea cifrei de afaceri a industriei de petrol si gaze. Rata medie de crestere in acest sector este promitatoare, de 11%, dar companiile au reactionat la cererea redusa de energie din cauza recesiunii, prin disponibilizarea personalului (-12,9%) si au suferit o scadere brusca a profitului, arata Coface.
Industria auto a reusit sa intre in Top 3 sectorial, 42 de companii realizand o cifra de afaceri cumulata de aproximativ 63 miliarde euro. Cele mai mari cote in sectorul auto revin Cehiei si Slovaciei (Skoda Auto, Volkswagen Slovacia si Kia Motors).
"De asemenea, cativa perfomeri ai studiului pot fi luati in considerare pentru acest sector, ca de exemplu Mercedes-Benz Manufacturing Ungaria sau Ford Romania. Desi profitul net a scazut cu aproape 33%, companiile din sectorul auto au angajat suplimentar 6.500 de persoane", mensioneaza raportul.
Cele mai mari cresteri ale cifrei de afaceri au fost raportate de catre companiile de distributie auto, industrie alimentara si comertul cu ridicata. In cadrul Top 500 CEE, mai multe sectoare au prezentat tendinte descendente, precum constructtile, electronica, industria metalelor, mineritul si telecomunicatiile.
Cele mai mari trei companii din Europa Centrala si de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol si gaze, MOL Ungaria si Skoda Auto Cehia.
Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali in asigurarile de credit.
Mai multe despre:
#afaceri#idei de business
Pe acelasi subiect: