"Unde s-au facut jocuri foarte multe in trecut? E vorba, foarte clar, de returnarea de TVA si in acest lucru ma uit cat se poate de limpede. Nu pot sa fiu multumit in momentul in care vad ca actiunea sanctionatorie a organelor fiscale - garda financiara, administratie, vama – atinge neaparat mica taxare. Nu ma multumeste in niciun fel sa vad o armata de inspectori fiscali care ravasesc florile intr-o piata. Nu aceasta este problema mea in mod neaparat, insa ma intereseaza averile care scapa netaxarii, ma intereseaza tonele de legume si de fructe care intra in fiecare zi in Romania", a spus Ungureanu, la postul public de televiziune.

Prim-ministrul a adaugat ca si problema produselor petroliere trebuie sa fie in atentia autoritatilor.

Vrea un consiliu alcatuit din oameni de afaceri, care sa-l sfatuiasca in decizii

Razvan Mihai Ungureanu si-a anuntat intentia de a constitui, in urmatoarele doua saptamani, un consiliu consultativ format din oameni de afaceri, care sa functioneze ca o interfata intre mediul economic si primul-ministru, scrie Mediafax.

El a aratat la postul public de televiziune ca, prin exercitarea unei presiuni de catre mediul de afaceri asupra institutiilor statului, structurile guvernamentale se pot transforma din punct de vedere al eficientei.

Premierul a apreciat totodata ca oamenii de afaceri romani ar trebui sa fie mult mai prezenti pe piete straine, inclusiv din afara Uniunii Eurpene, prin investitii sau desfacerea produselor.

Premierul este dispus sa accepte propuneri de a conduce Guvernul si dupa alegerile parlamentare

Premierul a declarat, luni seara, ca este dispus sa accepte o eventuala propunere de a conduce in continuare Guvernul din partea formatiunii politice care va castiga alegerile parlamentare, precizand ca a preluat postul de prim-ministru pentru a construi, nu pentru a "petici".

Intrebat la postul public de televiziune daca ia in calcul si varianta in care cei care vor castiga alegerile, in noiembrie, ii vor propune sa preia din nou functia de premier, Ungureanu a raspuns "evident ca da".

"Nu ma gandesc ca in noiembrie lucrurile se inchid, pentru ca daca m-as gandi asa, ar trebui sa peticesc si nu sa construiesc. Eu am venit sa construiesc, nu sa peticesc", a adaugat seful Guvernului.

El a sustinut totodata ca nu a primit pana in prezent vreo propunere din partea PDL de a intra in acest partid si ca la acest moment nu si-a stabilit ca obiectiv sa intre intr-o formatiune politica in perspectiva viitoarelor alegeri, adaugand insa ca acest lucru va fi aflat "la momentul potrivit".

Intrebat totodata daca intentioneaza sa candideze la viitoarele alegeri prezidentiale, Ungureanu a aratat ca prioritatea sa este ca Guvernul sa functioneze si ca, daca programul de guvernare va avea efectul social dorit, atunci se poate discuta si pentru "mai departe".

"Am nevoie de opozitie, dar nu pot face lucruri imposibile, ca schimbarea Robertei Anastase"

Guvernul are nevoie de opozitie in Parlament si doreste sa asigure un dialog cu reprezentanii acesteia, dar nu poate rezolva lucruri imposibile intr-o democratie atent reglata constitutional, precum schimbarea Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputatilor, a afirmat premierul Ungureanu.

"In ceea ce priveste implicarea premierului intr-o chestiune care tine strict de Parlament, eu nu zambesc si nu merg mai departe cu sracasmul. Nu cred ca se poate intampla asa ceva intr-o democratie care este atent reglata constitutional, cum este democratia noastra. Nu am nicio opreliste de dialog, am nevoie de opozitie in Parlament, pentru ca am nevoie de un termen critic de raportare la politicile pe care acest Guvern le face", a spus Ungureanu, la postul public de televiziune.

Intrebat ce anume este el dispus sa faca in asa fel incat opozitia sa se prezinte in Parlament, premierul a raspuns ca in niciun caz lucruri imposibile, precum schimbarea Robertei Anastase.

"In niciun caz lucruri imposibile, cum ar fi schimbarea doamnei Roberta Anastase din fruntea Camerei Deputatilor. Aceasta in care domnul Ponta garanteaza schimbarea Constitutiei in momentul in care se va putea. Dar eu nu cred ca se poate asa ceva. Cum se amesteca un Executiv in afacerile Legislativului? Astept sa imi arate felul in care poate sa faca un Executiv asta. Sunt convins ca presedintele Ponta stie ca este o chestiune imposibila aici. Ceea ce se poate face este un dialog continuu cu opozitia pe teme de interes transpartinic", a adaugat acesta.

Intrebat daca va avea consultari cu opozitia in aceasta saptamana, seful Guvernului a aratat ca nu exclude acest lucru, dar ca inca se poarta discutii in acest sens.

Biroul Permanent al PDL a discutat despre o invitatie pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu o va trimite partidelor din opozitie cu scopul organizarii unei intalniri, la care sa participe si presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca premierul a avut, in acea zi, o intalnire cu presedintele Traian Basescu, legata in principal de semnarea la Bruxelles a Tratatului de guvernanta fiscala si de sedinta comuna de Guvern Romania - Republica Moldova, la care au fost insa analizate si probleme de politica interna.

Vineri, premierul Ungureanu a declarat ca este de datoria sa sa discute cu opozitia pentru revenirea acesteia in Parlament, iar un astfel de dialog va avea loc in aceasta saptamana, in conditiile in care vor urma proiecte legislative importante care au nevoie de dezbatere

El a spus ca dezbaterile din Parlament asupra proiectelor legislative importante intereseaza intrega tara, iar opozitia ar trebui sa nu piarda ocazia sa participe la discutiile respective.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, ca, daca premierul Mihai Razvan Ungureanu va invita la o discutie partidele de opozitie, PC este deschis la dialog si eventual va participa, insa nu stie daca aduce ceva constructiv.

Si presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca nu refuza un eventual dialog cu premierul Ungureanu pe tema detensionarii situatiei din Parlament, daca premierul va adresa o invitatie in acest sens, el precizand ca deplange intarzierea cu care acesta ar avea loc.

Sustine ca banii primiti de sotie de la OMV nu reprezinta un conflict de interese

Premierul Mihai Razvan Ungureanu sustine ca banii primiti de sotia sa din partea companiei OMV, in perioada in care el conducea Serviciul Roman de Informatii (SIE), nu reprezinta un conflict de interese, conform definitiilor prevazute de legea in domeniu.

Prezent luni seara la postul public de televiziune, premierul a citit o serie de prevederi din legislatie, precizand ca le are "intamplator" la el, aratand ca acestea interzic demnitarului sa emita in acest context un act administrativ, sa incheie un act juridic, sa ia parte la luarea unor decizii care produc foloase pentru sine, sot sau rude.

"Se uita care este competenta directorului SIE. In momentul in care uiti care este competenta directorului SIE si ceea ce face managerul politic in fruntea unei institutii cum este SIE, se vede clar foarte clar ca acest conflict de interese este practic inexistent. Dar las discutia juridica pe seama juristilor si va spun urmatorul lucru: chiar crede cineva ca ANI nu isi face treaba? In momentul in care pe site-uri, pe site-ul institutiei, declaratia de interese este postata asa cum trebuie, ANI este prima institutie chemata sa verifice daca exista sau nu conflict de interese. Eu insumi am intrebat acest lucru, n-am asteptat sa fie luat in verificare, pentru ca am vrut sa fiu sigur ca nu exista niciun fel de abatere de la lege", a spus Ungureanu.

Potrivit premierului, banii acordati de OMV fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din Romania si din strainatate si la constructia caruia a participat si sotia sa mea, un medic anestezist "probabil bun".

In ceea ce priveste sesizarea Parchetului, seful Guvernului a araat ca trateaza aceste demers ca un act de normalitate in raportul dintre organizatii ale societatii civile si imaginea unui demnitar in raport cu legea.
 

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sesizat, saptamana trecuta, Parchetul ICCJ in legatura cu conflictul de interese in care s-ar fi aflat fostul director SIE, Mihai Razvan Ungureanu, din cauza contractului sotiei acestuia cu firma austriaca OMV AG.

"Grupul de Investigatii Politice (GIP) a sesizat Parchetul General in legatura cu conflictul de interese in care s-a aflat fostul director SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a carui familie a primit 170.000 de euro in 2009 si 2010 de la firma austriaca OMV AG. GIP considera, de asemenea, ca era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE sa il ancheteze pe Mihai Razvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate nationala pe care le implica relatia sa cu OMV AG", se arata intr-un comunicat al GIP, condus de Mugur Ciuvica.

GIP mentioneaza ca, potrivit declaratiilor de avere ale lui Mihai Razvan Ungureanu, in perioada in care a fost director al SIE, "principala sursa de venit a familiei sale a fost firma austriaca OMV AG", intrucat Daniela Ungureanu, sotia actualului premier, a primit, in 2009 si in 2010, in baza unui contract de "servicii de consultanta medicala", suma totala de 711.866 RON, adica 170.000 de euro, de la firma austriaca.

GIP a sesizat Parchetului faptul ca fostul director al SIE s-a aflat in conflict de interese incepand cu anul 2009, cand sotia sa a inceput sa fie platita de OMV.

Grupul de Investigatii Politice mentioneaza ca, potrivit art. 70 din Legea 161/2003 (Legea Anticoruptie), "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".

"In decembrie 2007 Mihai Razvan Ungureanu a fost numit director al SIE, functie de demnitate publica asimilata rangului de ministru. Incepand cu 2009, firma OMV a devenit principala sursa de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu incasand de la aceasta cate 85.000 de euro pe an (7000 de euro pe luna), de aproape 6 ori mai mult decat incasa Mihai Razvan Ungureanu de la SIE", se arata in comunicat.

GIP aminteste ca, potrivit art. 1 din Legea nr. 1/1998 privind organizarea si functionarea SIE, "Serviciul de Informatii Externe este organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale".

Grupul de Investigatii Politice arata ca firma austriaca OMV AG face parte din zona de interes a SIE deoarece este proprietara Petrom, fiind una dintre firmele straine cu cele mai importante interese in Romania, cu rol strategic in domeniul energiei.

"Prin urmare, Mihai Razvan Ungureanu s-a aflat in conflict de interese. Pe perioada in care a exercitat demnitatea publica de director SIE, Mihai Razvan Ungureanu a avut un interes personal de natura patrimoniala (cei 7.000 de euro pe luna primiti de la OMV) care ar fi putut influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor sale (activitatea SIE referitoare la firma austriaca)", sustine GIP.

Pe de alta parte, GIP cere Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe sa explice de ce nu a realizat o ancheta cu privire la problemele de securitate nationala pe care le implica relatia dintre fostul director al SIE si OMV AG.

GIP subliniaza ca activitatea si actionariatul OMV AG sunt probleme care tin de securitatea nationala a Romaniei. Grupul aminteste ca, in noiembrie 2006, de exemplu, presedintele Traian Basescu declara ca a cerut Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) sa analizeze actionariatul OMV, deoarece "avem riscul de a nu sti, de fapt, cine este actionarul majoritar al OMV Petrom". Presedintele Basescu se declara ingrijorat de faptul ca compania rusa Gazprom "cumpara masiv actiuni OMV". Potrivit lui Traian Basescu, "nu am vandut OMV-ului nici productia de ace, nici productia de bricege, ci am vandut, pur si simplu, exploatarea resurselor energetice".

La un an de la aceste declaratii, presedintele Traian Basescu l-a numit in functia de director al SIE pe Mihai Razvan Ungureanu. Ulterior, sotia directorului SIE a inceput sa primeasca sume foarte mari de bani de la o companie care face obiectul activitatii institutiei conduse de sotul ei. Acest fapt poate crea probleme care tin de securitatea nationala, mai arata GIP.

In opinia GIP, Comisia de control a SIE trebuie sa explice de ce nu l-a audiat pe Mihai Razvan Ungureanu referitor la problemele pe care le implica relatia dintre familia Ungureanu si OMV, respectiv sa raspunda la urmatoarele intrebari: Cum este posibil ca sotia directorului SIE sa primeasca bani de la o companie straina cu interese strategice in Romania? Ce servicii a prestat Daniela Ungureanu firmei din Austria in schimbul unei sume de aproximativ 7.000 de euro pe luna?

Cum se explica faptul ca sotia directorului SIE este cel mai bine platit medic din Romania (Spre comparatie, Irinel Popescu, la acea vreme director medical al Institutului Fundeni, a avut in 2009 un salariu de 81.825 RON pe an, adica de 4 ori mai putin decat suma incasata de Daniela Ungureanu de la OMV)? Ce fel de "consultanta medicala" poate acorda un medic anestezist, cum este Daniela Ungureanu, unei firme austriece? In ce tara si-a desfasurat Daniela Ungureanu activitatea de consultanta medicala pentru firma austriaca OMV?

Potrivit declaratiei de avere, Ungureanu a incasat de la SIE in 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucuresti 28.574 de lei. Sotia sa a incasat la randul sau venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar si aproape 356.000 de lei din servicii de consultanta medicala pentru OMV AG Viena. Mihai Razvan Ungureanu a mai incasat aproape 2.000 de lei de la Adevarul Holding.