Tarile din zona euro vor adopta "reguli de aur" pana la finalul lui 2012. Ce decizii au luat liderii pentru salvarea Europei VIDEO
Tarile din zona euro au anuntat joi ca intentioneaza sa adopte, pana la sfarsitul anului 2012, "reguli de aur" bugetare, pentru a include in legislatiile nationale obiectivul unei reveniri la situatia de echilibru in finantele publice, potrivit comunicatului final al summitului UE, citat de AFP.
Printre masurile prevazute pentru consolidarea disciplinei bugetare comune a Uniunii monetare figureaza "adoptarea, in fiecare stat, a unor reguli privind un buget echilibrat, care sa transpuna Pactul de stabilitate si crestere in legislatie, de preferinta la nivel constitutional sau echivalent, pana la sfarsitul anului 2012", afirma textul adoptat la incheierea summitului de la Bruxelles.
Franta si Germania preconizau, la jumatatea lunii august, ca toate tarile din zona euro sa adopte o regula care sa impuna, prin Constitutie, limite ale datoriilor si deficitului. Germania dispune de un astfel de proiect inca din 2009.
"Regula de aur" bugetara este unul dintre principalele argumente utilizate de statele din zona euro pentru a dovedi pietelor hotararea de a lua masuri impotriva deficitelor si de a reduce gradul de indatorare.
Spania a adoptat o astfel de reglementare in septembrie, dar incercarile Frantei in aceasta directie au fost blocate de opozitie, care considera ca o astfel de masura reprezinta "o capcana politica". In Italia, Guvernul a aprobat in septembrie un proiect de includere a "regulii de aur" in legislatie, insa acesta mai trebuie adoptat si de Parlament, intr-un proces de durata.
In afara zonei euro, Elvetia dispune de o astfel de reglmentare, in timp ce Marea Britanie a aplicat principiul intre 1997 si 2007.
Nicolas Sarkozy: "Datoria Greciei va fi redusa cu 100 de miliarde de euro"
Datoria greaca va fi redusa cu 100 de miliarde de euro gratie renuntarii de catre banci la aproximativ 50 la suta din creantele lor, a anuntat joi presedintele francez Nicolas Sarkozy, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP.
Efortul bancilor "reprezinta 100 de miliarde de euro", a declarat Sarkozy la incheierea summitului european care a durat zece ore si a condus la un vast acord global pentru rezolvarea crizei datoriilor.
Giorgios Papandreou: "Pentru Grecia incepe <<o noua era>> dupa acordul de la Bruxelles"
Premierul grec, Giorgios Papandreou, a declarat, joi, ca pentru Grecia a inceput "o noua era", dupa summitul european de la Bruxelles, in cursul caruia creditorii tarii au decis o reducere cu 100 de miliarde de euro a datoriilor, relateaza AFP. "O noua epoca, o noua era se deschide pentru Grecia", a spus el, la incheierea summitului.
Papandreou a vorbit despre "un nou inceput" pentru tara sa, posibil datorita reducerii datoriei elene decisa de liderii europeni dupa negocieri cu bancile.
Capacitatea financiara a fondului de criza va fi crescuta la 1 trilion de euro
Capacitatea financiara a fondului de urgenta, Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, va fi crescuta la 1.000 de miliarde de euro, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy la incheierea unui summit european la Bruxelles in noaptea de miercuri spre joi, relateaza AFP.
El a salutat, de asemenea, faptul ca Banca Centrala Europeana (BCE) se afla "in spatele deciziilor care au fost luate", dupa declaratiile de miercuri ale viitorului presedinte al institutului monetar, italianul Mario Draghi.
Angela Merkel: Zona euro a fost "la inaltimea asteptarilor" si "a facut ce trebuia facut pentru euro"
Zona euro a fost "la inaltimea asteptarilor" si "a facut ceea ce trebuia facut pentru euro", dupa ce liderii europeni au ajuns la un acord privind un amplu plan de lupta impotriva crizei datoriilor, a apreciat joi cancelarul german, Angela Merkel, la incheierea summitului UE, relateaza AFP.
"Cred ca am putut fi la inaltimea asterptarilor si ca am facut ceea ce trebuia facut" pentru euro, a spus ea, reamintind insa si divergentele existente inaintea summitului intre statele membre ale zonei euro.
Tarile zonei euro au ajuns joi dimineata la un acord privind liniile principale ale unui plan anticriza, care prevede o reducere importanta a datoriilor Greciei si mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a impiedica efectele de contagiune.
"A fost incheiat un acord privind un program global", a anuntat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, joi dimineata, dupa aproape zece ore de discutii intre liderii europeni.
Christine Lagarde despre "progresele substantiale" realizate la summitul european de la Bruxelles
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat "progresele substantiale" realizate la summitul european de la Bruxelles, felicitandu-i pe liderii zonei euro pentru adoptarea unui "program care va raspunde crizei din regiune", potrivit AFP.
"De acum, intentionez sa recomand consiliului de administratie al FMI varsarea urmatoarei transe de imprumut" pentru Grecia, a spus Lagarde, subliniind ca aplicarea "reformelor economice acceptate" deja de autoritatile de la Atena ramane esentiala.
Ea a adaugat ca acordul incheiat intre banci si UE, care prevede ca sectorul privat sa renunte la 50% din creantele elene pe care le detine, "este de cea mai mare importanta pentru imbunatatirea viabilitatii datoriei".
Acordul demonstreaza "o analiza realista a economiei elene" si reprezinta "o impartire convenabila a poverii intre sectoarele privat si public", a spus Lagarde.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: