Surse: Franta si Germania vor vota pentru aderarea in trepte a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. Razboiul Lalelelor, ultimul motiv de scandal VIDEO
Ultimele discutii purtate la Bruxelles, inaintea Consiliului JAI de joi, au confirmat ca Franta si Germania vor vota pentru aderarea in trepte a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, au declarat, miercuri, pentru Mediafax, surse europene. Olandezii au gasit insa un motiv in plus ca sa le intareasca decizia de a se opune intrarii tarii noatre in Schengen: tirurile cu flori blocate in vama.
"Informatiile privind o posibila opozitie a Frantei la Consiliului JAI nu sunt reale, Franta fiind de fapt cea care a propus ajungerea la un compromis care sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei cu o parte din frontiere, respectiv frontierele aeriene si maritime in acest an, si cele terestre anul viitor", au declarat surse de la Bruxelles.
Si Germania a ales, se pare, sa adopte aceeasi pozitie ca si Pariusl.
La randul sau, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris pe blogul sau ca "In sedinta grupului PPE din aceasta dimineata, deputati din Germania si Franta au anuntat ca sustin in continuare aderarea in trepte a Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Colegii din Olanda si Finlanda au tacut".
In aceasta dimineata, informatii venite de la diplomati europeni, citati de cotidianul austriac Kurier, aratau ca Franta si Germania se opun, la fel ca Olanda, compromisului privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Ministrii de Interne ai Uniunii Europene se vor intalni joi la Bruxelles, unde vor discuta un proiect de compromis al presedintiei poloneze a UE, care reia optiunea evocata in primavara privind integrarea in doua etape a Romaniei si Bulgariei.
Astfel, spatiul aerian si maritim ar urma sa fie deschis inainte de sfarsitul lui octombrie, iar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, "mai controversata", va fi luata abia in 2012.
De ce nu ne vor Olanda si Finlanda in Schengen
Guvernul olandez a anuntat inca de vineri seara ca, la reuniunea ministrilor de interne din 22 septembrie, se va opune aderarii, chiar si partiale, a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
"Credem ca este inca prea devreme", a explicat Elaine de Boer, purtatoarea de cuvant a ministrului olandez al imigratiei, Gerd Leers. Olanda nu vede "suficiente" indicii ca Bulgaria si Romania "se ocupa de probleme precum coruptia, crima organizata si anchetele judiciare", a mai spus aceasta.
Mai mult, ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen, relateaza publicatia AD, citata de Radio Olanda in pagina online. Disputa dintre Olanda si Romania pe tema transporturilor de flori devine cunoscuta ca "Razboiul Lalelelor". Transporturi de flori, bulbi si seminte din Olanda au fost impiedicate sa intre in Romania, autoritatile afirmand ca se tem de prezenta unei "bacterii periculoase".
Si Finlanda se va alatura Olandei cu un vot negativ in Consiliul JAI programat la 22 septembrie, motivatia fiind legata de situatia politica interna, au declarat pentru Mediafax surse europene.
Reactia ministrului Baconschi
Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat astazi la New York ca a avut o intrevedere cu omologii finlandez si olandez, ca tarile celor doi se vor opune aderarii Romaniei in Schengen, dar ca trebuie gasita o strategie de iesire din acest impas comunitar.
Baconschi a mai spus ca partea romana lucreaza pentru deblocarea situatiei privind aderarea la Schengen si ca a discutat cu omologii francez si german, mentionand ca si in trecut, cand un stat s-a singularizat, celelalte l-au convins ca nu este cazul sa sparga consensul