Fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, cercetat de evaziune fiscala, i se prelungeste interdictia de a parasi tara
Sorin Blejnar are interdictie de a parasi tara inca 22 de zile, procurorii aducandu-i la cunostinta, marti, fostului sef al ANAF ca i-a fost prelungita masura preventiva dispusa in dosarul in care este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Fostul sef al ANAF a fost, marti dimineata, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), el declarand ca le va cere procurorilor sa ii prezinte probele in cazul acuzatiilor care ii sunt aduse. El a reafirmat ca este nevinovat si ca isi va demonstra nevinovatia.
Sorin Blejnar a stat la DNA aproximativ o jumatate de ora, timp in care procurorii i-au adus la cunostinta ca are interdictie de a parasi tara inca 22 de zile. Masura poate fi contestata de Blejnar la instanta, scrie Mediafax.
In 17 iulie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au adus lui Blejnar la cunostinta acuzatiile si au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile. Interdictia dispusa de procurori in cazul lui Blejnar a fost mentinuta de Curtea de Apel Bucuresti, care in 23 iulie a respins contestatia fostului sef al ANAF.
Sorin Blejnar declara ca nu are nicio legatura cu acuzatiile de complicitate la evaziune fiscala si sprijinirea unui grup infractional organizat si ca nu a cunoscut istoricul fiscal al firmelor despre care vorbesc procurorii anticoruptie ca ar fi pagubit bugetul statului cu aproape 15 milioane de euro.
Potrivit DNA, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar ar fi sprijinit, din mai 2011 pana in iulie 2012, grupul infractional care a initiat un amplu mecanism evazionist vizand sustragerea de la plata accizelor a unor cantitati de motorina vandute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
Fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Constanta Dan Secareanu si alte sapte persoane cercetate in dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in timp ce fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) Viorel Comanita si alte doua persoane au primit interdictie de a parasi tara.
In acelasi dosar, au fost emise mandate de arestare in lipsa pentru fostul sef de cabinet al lui Blejnar, Codrut Marta, sotii Radu si Dana Nemes si Mihai Gulea, in timp ce Stefan Puscasu si Ovidiu Ioan Moldovan au primit interdictie de a parasi tara. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand fostului sef al ANAF Sorin Blejnar, fostului sau sef de cabinet Codrut Marta si fostului director al Autoritatii Nationale a Vamilor, Viorel Comanita.
Sechestrul a fost instituit la sfarsitul lunii iulie si a vizat imobile, terenuri si actiuni, au declarat surse judiciare.
In cazul lui Sorin Blejnar, masura a vizat bunuri imobile in municipiul Arad, un imobil si un teren situate in sectorul 1 din Bucuresti, alte actiuni cotate pe piata bursiera cu o valoare aproximativa de 253.158,90 lei, dupa cum rezulta din declaratia de avere a acestuia din 2011.
Pentru Codrut Marta, a fost instituit sechestru doar asupra unui imobil din sectorul 2, cu o valoare de impunere de 332.860 lei, acesta neavand actiuni cotate pe piata bursiera.
In cazul lui Viorel Comanita, s-a constatat ca la adresa de domiciliu nu locuieste nimeni, dar a fost identificata o proprietate detinuta de acesta in judetul Sibiu, au mai declarat sursele citate.
Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.
In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentand accize si TVA neachitate. Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.
In referatul prin care au cerut arestarile din acest dosar, anchetatorii anticoruptie arata ca gruparea suspectata de evaziune fiscala era structurata pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori "palierul de protectie".
Potrivit procurorilor, din acest palier faceau parte fostul sef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codrut Marta (dat disparut din 25 mai si dat in urmarire internationala din 30 mai - n.r.) si Viorel Comanita.
Procurorii DNA sustin ca, din indiciile obtinute, Codrut Marta se baza pentru mentinerea in functie, pana la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar si Viorel Comanita pe relatiile detinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.
Procurorii anticoruptie arata, in documentul citat, ca Alexandru Codrut Marta a promis ca-l va convinge pe Sorin Blejnar sa mai ramana o perioada la conducerea ANAF in interesul omului de afaceri Radu Nemes.
Potrivit procurorilor DNA, Nemes i-a cerut lui Marta ca Blejnar sa mai stea "macar o luna, doua, fiind si cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt si altele noi", pentru ca banuia ca "nu ii este chiar indiferent ce se intampla in jurul lui".
Mentinerea in functie a lui Blejnar, arata procurorii, era esentiala pentru Radu Nemes, care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte si "sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare", sens in care Marta si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar sa nu demisioneze, cat si pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente, "iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa puna pe cine trebuie", conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea lui Sorin Blejnar, evident in sensul gruparii infractionale, era Sorin Florea - comisar general adjunct al Garzii Financiare.
Procurorii mai arata ca, in 5 martie, Codrut Marta s-a intalnit, in jurul orei 10.10, cu Viorel Comanita, iar apoi a discutat mai bine de o ora la restaurantul Casa Di David cu Emilian Schwartzenberg. DNA mai noteaza ca, in 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o intalnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmitandu-i: "Vin si cu raspunsurile, cred ca pana atunci cu asa".
Sorin Blejnar este cercetat, alaturi de fostul sau sef de cabinet Codrut Marta, si intr-un alt dosar, de catre procurorii DIICOT Brasov, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscala si sprijinire a unui grup infractional organizat.
Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.
Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.
Codrut Marta este suspectat ca a asigurat legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF. Acesta, in calitate de sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activitatile gruparii si, impreuna cu seful sau, ar fi sprijinit grupul infractional organizat in obtinerea autorizatiei de antrepozit fiscal si de revocare a autorizatiei.