Romania, atractiva pentru ei. De ce aleg tinerii straini sa studieze in tara noastra
Mii de tineri din Europa, Asia si Africa s-au inscris anul acesta la facultatile romanesti. Vin la noi pentru ca taxele de scolarizare sunt mai mici, iar diploma de studiu este recunoscuta in Uniunea Europeana. La Medicina, de exemplu, se inregistreaza cea mai mare concurenta de straini din ultimii 20 de ani.
Uma si Zakaria au venit din Marea Britanie, atrasi de Facultatea de Medicina din Bucuresti. Universitatea Carol Davila se lauda in momentul de fata cu peste 400 de straini inscrisi, pe 100 de locuri, o cifra record pentru ultimii 20 de ani. Taxa este de 3.600 de euro pe an.
"Este o crestere constanta a numarului de straini care vin la noi. De mare interes se bucura, mai nou, Facultatea de Moase si Asistenti Medicali. Surpriza este anul acesta Marea Britanie", a explicat Ecaterina Ionescu, pro-rector al Universatii Carol Davila.
Un alt motiv ar fi ca toate universitatile britanice si-au triplat taxele, o masura ce a starnit proteste de strada.
S-a inregistrat tecord de inscrieri si la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, unde taxa ajunge la 4.000 de euro pe an. Sunt deja 500 de straini din Tunisia, Israel, Germania sau Maroc.
Si la Iasi gasim 3 straini pe un loc, desi taxa este de 5.000 de euro.
Cei mai multi studenti straini vin din Israel. Urca in top britanicii, urmati de greci si turci, pentru Universitatea de Medicina. Exista insa cerere de 5 ori mai mare si pentru Universitatea Politehnica, Facultatea de Drept si Universitatea de Arhitectura.
Potrivit autoritatilor, anul acesta vor studia peste 20.000 de straini in facultatile noastre.