Am ratat iesirea din recesiune. Romania, pe locul patru in UE la scaderea PIB-ului
UPDATE Economia Romaniei a continuat sa scada si in ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,5%, comparativ cu trimestrul al treilea, potrivit datelor provizorii, anuntate astazi de Institutul National de Statistica (INS).Unii analisti vorbeau de o crestere economica in ultimele luni din 2009, dar de fapt economia a mers mai prost fata de trimestrul 3, cand scaderea fusese de 0,7%.
Potrivit Statisticii, faţă de acelaÅŸi trimestru din anul 2008, PIB-ul, serie bruta, a înregistrat o scădere cu 6,6%. Astfel, in anul 2009, Produsul Intern Brut este cu 7,2% sub nivelul anului 2008.
Datele complete in ceea ce priveste PIB-ul pe trimestrul al patrulea, dar si pe intreg anul 2009, vor fi publicate pe 3 martie, a mai anuntat INS.
Majoritatea analistilor nu au anticipat evolutia economiei din ultimul trimestru al anului trecut si pe intreg anul 2009, relateaza Mediafax. Ei au prognozat o crestere usoara in ultimele trei luni si un declin de 6,6%-7% pe tot anul, respectiv iesirea economiei din recesiune incepand cu ultimul trimestru.
Pentru termenul de iesire din recesiune nu exista o definitie economica general acceptata, insa la nivel international se afirma ca o economie a iesit din recesiune atunci cand inregistreaza primul trimestru de crestere, dupa mai multe intervale de scadere. In mod similar, se afirma ca o economie a intrat in recesiune dupa ce PIB-ul a inregistrat doua trimestre consecutive de scadere, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier.
Si celelalte state din UE s-au inscris in aceeasi tendinta de scadere a PIB-ului, in ultima parte a anului trecut. Astfel, potrivit Eurostat, PIB-ul Uniunii a cazut cu 2,3 procente in trimestrul al patrulea, fata de aceeasi perioada anului trecut.
In ceea ce priveste scaderea “an la an”, Romania s-a aflat pe locul patru intre statele membre, cu o scadere a PIB-ului de 6,6%, de aproape trei ori mai abrupta decat in UE. Doar tarile baltice au avut caderi mai puternice, respectiv Estonia – 9,4%, Lituania – 13% si Letonia – 17,9%.
Alte 18 state UE, care au raportat datele privind evolutia PIB-ului, nu a inregistrat crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai informeaza Eurostat.
Mai multe informatii despre acest subiect gasiti si pe portalul Mediafax!
Pe acelasi subiect: