Recensamant de mantuiala: un milion de romani nu au fost luati in calcul. Efectul? Scad investitiile straine si alocarile de la UE VIDEO
Unde au disparut un milion de romani ? Specialistii de la statistica nu pot raspunde, pentru ca se lovesc de balbelor recensamantului din 2011. Aproape 3% dintre locuinte nu au fost verificate, iar asta inseamna ca locuitorii acestor case au fost din start exclusi de pe lista populatiei.
Explicatiile sunt de prisos: unii au fost plecati din tara, altii au refuzat sa primeasca recenzorii, iar pe unii pur si simplu nu i-a cautat nimeni.
Oficialii cauta un milion de cetateni care nu se regasesc in statistici si la care nu s-a gandit probabil nimeni in toamna.
“Incercam sa recalculam din mai multe surse administrative pentru a putea ajunge la dimensiunea reala”, spune Ilie Dumitrescu, purtator de cuvant INS.
Adica vor cauta - dupa adresele care nu au fost recenzate - somerii, pensionarii, salariatii si beneficiarii de ajutor social de la Ministerul Muncii. Platitorii de impozite si taxe vor fi luati de la primarii si de la Finante.
Asta inseamna ca lucrurile se vor complica si nu e sigur ca rezultatul final va fi pe masura asteptarilor. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? “Nu si-au facut toti recenzorii treaba, au fost oameni care nu au fost gasiti, cartiere in care nu s-a putut intra”, explica Ilie Dumitrescu.
Milionul de oameni lipsa in statistici este important. Cu cat suntem mai putini pe hartie, cu atat interesul din partea unor investitori poate sa scada. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca si fondurile europene s-ar diminua.
Datele de la numaratoarea din octombrie 2011 arata ca avem o populatie inregistrata de 20 de milioane de oameni din care 19 sunt activi in tara si un milion activi in afara granitelor. Asta inseamna ca fata de recensamintul din 2002 au disparut 1,4 milioane de oameni din care oficialii vor sa gaseasca un milion. Mai mult nu ar putea, pentru ca 400 de mii au disparut din cauza sporului natural negativ.
Pe acelasi subiect: