Planul secret al Bucurestiului pentru negocierile cu FMI: Cota unica scade de la 16 la 12%!
PDL si Guvernul lucreaza la un pachet de trei masuri economice, ce ar urma sa fie discutate cel mai probabil saptamana viitoare, la Bucuresti, cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene, si care vizeaza majorarea salariului minim, concomitent cu reducerea contributiilor sociale si scaderea cotei unice la 12%, au declarat surse guvernamentale. Acest pachet, daca va avea acordul FMI si CE, ar putea constitui "gura de oxigen" de care are nevoie sectorul privat pentru a incepe sa-si revina din cadere.
Concret, masurile au in vedere majorarea salariului minim de la 600 la 720 de lei, in timp ce contributiile sociale ar urma sa scada de la 44,4% la 41%, iar cota unica sa fie redusa de la 16% la 12%.
"Pachetul ar trebui sa fie validat de FMI si Comisia Europeana, dar si de catre presedintele Traian Basescu si cu acest pachet speram sa readucem economia pe crestere", au explicat sursele citate.
Cel mai probabil, Executivul va trebui sa demonstreze FMI si CE ca poate si ca va acoperi din alte surse golul bugetar, lasat de implementarea unui astfel de pachet de masuri.
Oamenii de afaceri si patronatele din domeniu cer Guvernului sa intervina si sa ajute economia de mai bine de doi ani. Pana in prezent, Executivul a luat foarte putine decizii in acest sens si, de regula, acestea au avut un impact foarte redus.
Unii oameni de afaceri au amenintat chiar ca isi vor reloca fabricile in alte tari, din cauza climatului neprimitor din Romania.
Mai mult, in foamea de bani, autoritatile au introdus impozitul minim pe profit, care a omorat o buna parte din firmele mici, s-au finantat cu TVA-ul ce trebuia restituit catre companii si au atras sume uriase din economie prin titlurile de stat plasate la banci.
Cu toate acestea, pe partea cealalta, firemele se plang ca banii cheltuiti de catre stat pana acum pe diverse proiecte economice nu au ajutat la iesirea din criza si ca este nevoie de masuri concrete cu un impact foarte puternic pentru ca situatia sa inceapa sa se redreseze.
Romania se afla acum intr-un moment critic, in care Executivul nu are fonduri si negociaza un nou acord cu FMI pentru anul viitor pentru a-si acoperi macar o parte din golul de finantare care se prefigureaza.
Sursele citate au mai spus ca implementarea acestui pachet de masuri va aduce un gol de finantare de 2,2 miliarde de euro.
"Ori obtinem de la FMI cresterea deficitului bugetar de la 4,4 la 4,8% pentru anul viitor, ceea ce este putin probabil ca se va intampla, ori restructuram cheltuielile de investitii pentru ca din 6,3 miliarde, 1,8 miliarde inseamna alte cheltuieli de investitii adica studii si consultanti", au mai explicat sursele guvernamentale.
Potrivit lor, va trebui facuta o prioritizare a obiectivelor pentru investitii.
Romania va inregistra in acest an cea mai severa scadere economica din Europa emergenta, de 1,9%, si va avea anul viitor cea mai slaba crestere a PIB, de numai 1,5%, au aratat recent expertii FMI, cifre completate de una dintre cele mai ridicate rate ale inflatiei, dar un somaj relativ redus.
Conform Prognozei Economice Globale prezentata de Fondul Monetar International (FMI), Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei scade in acest an cu 1,9% fata de 2009, dar urmeaza sa avanseze anul viitor cu 1,5%, estimarea din urma fiind relativ optimista daca se tine cont de parerea unor analisti si economisti, care vad recesiune si in 2011.