20.000 de firme intra in faliment in 2010
Blocajul financiar si lipsa de lichiditati vor duce la o crestere cu 15% a numarului falimentelor din economia romanesca in acest an. Cu toatea acestea, exista cateva sectoare care vor depasi mai usor criza in 2010: cel farmaceutic, cel al componentelor industriale si productia industriala.
"Companiile care au reusit cu greu sa depaseasca anul 2009 vor trebui sa faca fata si anului curent", sustine Cristian Ionescu, managerul agentiei de rating Coface Romania. Acesta a anticipat pentru anul 2010 un numar de peste 20.000 de insolvente, multe dintre acestea fiind dosare deschise in anul anterior, ramase nesolutionate.
In privinta inflatiei, agentia estimeaza ca va scadea de la 4,8%, in 2009, la 4% în 2010. Potrivit Coface, PIB-ul va reveni pe crestere in 2010 pe baza majorarii productiei industriale si a exporturilor, principalul risc pentru Romania fiind nerespectarea acordului cu Fondul Monetar International.
Analiza Coface semnaleaza ca investitiile straine directe vor continua sa scada, dar deficitul de cont curent se va mentine la un nivel confortabil pe termen scurt.
Coface estimeaza un sold al contului curent negativ de 6% din PIB, in crestere de la 5,6% in 2009, in timp ce datoria ar urma sa avanseze la 62% din PIB, de la 55,4% anul trecut. "Nu trebuie sa ne ingrijoram fantastic in ceea ce priveste datoria externa, intrucat alte state, precum Japonia sau Marea Britanie, au niveluri mult mai ridicate, de peste 100%", a declarat, miercuri, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.
Soldul creditelor neperformante se va afla in continua crestere, astfel incat profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii. Totodata, serviciul datoriei publice este estimat sa scada la 24,9% din exporturi, de la 27,3% în 2009.
In urma cu un an, in ianuarie 2009, Coface a decis scaderea ratingului de tara pentru Romania de la " A4" la" B".