Perspectiva ingrijoratoare pe piata muncii: Romania, tot mai batrana si fara talente
Imbatranirea populatiei si scaderea numarului de locuitori aduc o perspectiva ingrijoratoare pentru piata muncii si impun, impreuna cu alti factori negativi, masuri rapide precum flexibilizarea pietei, crearea de locuri de munca si atragerea romanilor care au emigrat inapoi in tara, arata Manpower.
"In contextul schimbarilor demografice care se manifesta la nivel global, scaderile considerabile ale volumului populatiei reprezinta si in Romania un fenomen important. Statistici ale Secretariatului Natiunilor Unite arata ca pana in 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Imbatranirea populatiei este un trend confirmat atat pe plan mondial cat si in Romania. Realizand o corelare a scaderii populatiei cu imbatranirea acesteia, perspectiva devine ingrijoratoare", se arata intr-un comunicat al ManpowerGroup Romania, citat de Mediafax.
Compania de resurse umane sustine ca este nevoie ca masuri care sa combata acest fenomen demografic si care sa asigure stabilitatea pietei muncii din punct de vedere al disponibilitatii personalului sa fie adoptate constant.
Problema scaderii populatiei - dificultate de ordin cantitativ - este dublata de o dificultate de ordin calitativ, potrivit studiului privind Deficitul de Talente 2011, care releva ca unu din trei angajatori la nivel global are dificultati in acoperirea pozitiilor deschise din cauza lipsei de personal care sa detina competentele potrivite (in crestere cu trei puncte procentuale fata de 2010)", se mai precizeaza in comunicat.
Comportamente determinate de recesiune
Recesiunea a determinat comportamente specifice, care influenteaza profund atat intentiile angajatorilor cat si pe cele ale persoanelor care aspira la un loc de munca.
Companiile au ajuns sa realizeze ca talentul devine o caracteristica extrem de importanta in selectia personalului, dar totodata si o caracteristica rara.
Mai mult decat atat, flexibilitatea financiara la nivel organizational s-a diminuat sau chiar a disparut, iar angajatorii au fost nevoiti sa se adapteze acestor noi conditii.
Atributul de "specialist" va ramane unul cu greutate, date fiind discrepantele dintre cererea si oferta de pe piata muncii.
53% dintre angajatorii din Romania au dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul organizatiilor lor.
Forta de munca romaneasca si din strainatate a fost nevoita sa apeleze la masuri precum migratia catre piete cu nevoi mai mari de personal, ori cu cereri mai ridicate in ceea ce priveste anumite categorii de calificari.
Romania, a doua cea mai importanta sursa de personal din Europa
Un alt studiu ManpowerGroup arata ca Romania este a doua tara, dupa Polonia, invocata drept cea mai importanta sursa de personal din Europa. Rezultatele provizorii ale recensamantului desfasurat la finele anului trecut in Romania confirma directia in care piata muncii locale se indreapta de ceva vreme - lipsa strategiilor de motivare si retentie a personalului valoros duce la decizia acestuia de a emigra catre piete mai mature din punct de vedere al conditiilor si beneficiilor profesionale, mentioneaza compania.