Pareri impartite: de la reduceri cu pana la 18% a preturilor, la stagnare si cresterea fraudei fiscale, dupa scaderea TVA!
Patronatele si sindicatele din industria alimentara estimeaza diferit impactul scaderii TVA asupra pretului alimentelor, de la diminuari cu 18% ale preturilor si eliminarea evaziunii pana la stagnari ale acestora si cresterea fraudei fiscale. Potrivit acestora, legea va fi greu de aplicat, in conditiile in care reducerea se aplica doar la producatori, nu si la procesatori sau vanzatori.
Sorin Minea, presedintele Romalimenta, crede ca legea va avea doar efecte negative.
"Aceasta lege este o tampenie. Va fi greu de cuantificat ce inseamna carne proaspata sau lapte pentru consum, de exemplu. Daca vei congela carnea nu mai ai TVA redus? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o proceseaza TVA este mare. Aceasta lege va fi greu de aplicat si va creste evaziunea", a spus Minea.
"Probabil ca producatorii vor reduce preturile, dar asta nu se va simti la raft. Magazinele nu sunt obligate sa scada preturile", a spus Niculae Stefan, presedintele federatiei Agrostar.
El crede ca pentru diminuarea preturilor este nevoie de scaderea TVA pe intreaga filiera de produs, respectiv la producator, procesator si comerciant.
In schimb, Aurel Popescu, presedintele patronatului din panificatie Rompan, crede ca produsele alimentare se vor iefini cu circa 18% in urma scaderii TVA.
"In plus, va fi o concurenta loiala in piata si incasarile bugetare vor creste, pentru ca va creste baza de impozitare", a afirmat el.
Pe acelasi subiect: