Paradox: doar jumatate dintre liceeni au luat Bacul, dar facultatile au numar dublu de candidati VIDEO
In anul in care jumatate dintre absolventii de liceu au trecut de bacalaureat, facultatile au un numar dublu de candidati fata de 2010. La ASE, de pilda, unde astazi au fost afisate rezultatele finale, au fost suplimentate locurile cu taxa, in timp ce la Politehnica doua specializari noi au strans 9 liceeni pe un loc. Si la medicina este concurenta mare: sase tineri care vor sa imbrace halatul alb se bat pentru un singur loc.
La facultatea de Medicina din Bucuresti, profesorii nu au mai vazut atatia candidati de 13 ani. In aceasta dimineata, absolventii de liceu care au luat bacalaureatul, au dat examenul scris pentru admitere. Daca la medicina generala erau 4,4 pe un loc, adica dublu fata de anul trecut, la asistente medicale si moase erau 6 pe un loc. Tinerii au venit cu un singur gand: sa termine o scoala recunoscuta in Uniunea Europeana.
Insa nu toti au iesit cu zambetul pe buze din sala de examen. Afara, parintii au avut emotii uriase, de parca fi dat ei testul.
La Politehnica, tinerii care au fost admisi au venit astazi sa completeze formalitatile pentru studii. Unii si-au ales facultatea cum le-a dictat inima, altii au mers pe urmele parintilor.
Si pentru ca medicina este la moda acum, la Politehnica o specializare nou introdusa, inginerie medicala, a strans 9 oameni pe un loc. "Am gandit acest specialist ca unul care intra in echipa cu medicul a fost o concurenta extraordinara, ultima medie a fost 9,51", spune Ecaterina Andronescu, rectorul universitatii.
Surprinsi au fost si cei de la ASE, care astazi, dupa ce au afisat rezultatele, s-au vazut nevoiti sa suplimenteze locurile la taxa. "Vorbim despre un numar record de candidati din istoria Academiei din Bucuresti au fost 9. 500 de candidati. Nu ne-am asteptat sa fie atat de multi", spune Florina Mohanu, purtator de cuvant ASE.
In timp ce la 6 dintre facultile ASE-ului ultima medie la buget a trecut de 9, la multe universitati din tara, tinerii au intrat pe locurile platite si cu media 5. Profesorii spun insa ca le va fi greu sa tina pasul si nu vor reusi toti sa-si termine studiile.