O noua criza bate la usile intregii Europe: Irlanda ar putea fi pe marginea prapastiei! Portugalia ar urma-o!
Ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, da asigurari ca nu exista niciun motiv ca tara sa sa fie influentata negativ de situatia din Irlanda si Portugalia si spera ca va fi evitata contagiunea de care a fost afectata in primavara, transmite AFP. Problemele financiare ale celor doua tari tind sa se agraveze pe zi ce trece!
Cu toate acestea, cancelarul german Angela Merkel crede ca o criza a datoriilor suverane nu pune in pericol zona euro, dar demonstreaza ca economiile mai slabe trebuie sa devina mai competitive.
"Nu cred ca zona euro este in pericol. Ne confruntam cu turbulente si situatii la care nu m-as fi gandit acum un an si jumatate. Cel mai important lucru este, pe langa masurile de ajutor convenite, coordonarea mai buna la nivel economic. Aceasta inseamna ca economiile mai putin competitive azi trebuie sa se imbunatateasca", a afirmat Merkel la postul TV ARD.
Oficialul german a declarat luni ca Uniunea Europeana (UE) se va prabusi in cazul in care moneda euro dispare.
Intrebata despre Irlanda, ale carei probleme cu datoriile genereaza speculatii potrivit carora statul ar putea avea nevoie de ajutor extern, Merkel a raspuns ca zona euro are un plan de salvare pentru tarile cu probleme.
"Avem o plasa de salvare pentru cazul in care o tara are nevoie de ajutor, insa nu vad sa apara prea curand o astfel de situatie. Dar daca un stat are nevoie, poate cere ajutor, daca zona euro, ca intreg, este in pericol", a spus cancelarul.
Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat recent ca zona euro si Uniunea nu vor supravietui daca problemele bugetare ale unor state membre nu sunt rezolvate.
Zona euro traverseaza o noua zona cu turbulente puternice din cauza ingrijorarilor pe care le ridica Irlanda si alte state cu probleme ale uniunii monetare, precum Portugalia, Grecia sau Spania. Aceste tari se confrunta cu deficite bugetare foarte mari.
Unde se afla Irlanda acum?
Irlanda, Comisia Europeana, BCE si FMI discuta despre rezolvarea problemelor grave ale bancilor irlandeze, declara marti comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn, care mizeaza pe sustinerea zonei euro.
'Comisia lucreaza impreuna cu BCE si FMI si, bineinteles, cu autoritatile irlandeze in vederea rezolvarii gravelor probleme ale sectorului bancar irlandez", a afirmat Rehn.
Situatia bancilor irlandeze si amploarea deficitului public provoaca temeri tot mai mari pe pietele financiare, unde dobanzile obligatiunilor Irlandei au atins un nivel record si pot provoca un efect de contagiune.
Spre deosebire de situatia Greciei, Rehn a lasat sa se inteleaga ca in cazul Irlandei nu este avut in vedere un ajutor bugetar.
"Datoria suverana a Irlandei este bine finantata, pana la jumatatea anului viitor", a spus el.
Rehn a aratat ca adevaratele probleme sunt legate de sectorul bancar irlandez, care sunt interconectate cu problemele bugetare.
"Nu putem separa complet cele doua probleme si din acest motiv, discutam despre situasia generala a economiei irlandeze si ne concentram pe sectorul bancar si sistemul financiar", a explicat el.
Comisarul a respins totodata aprecierile alarmiste referitoare la viitorul zonei euro.
"Nu este o problema de supravietuire a euro, ci de o problema grava a sectorului bancar irlandez", a spus Rehn.
Presedintia belgiana a UE a subliniat la randul ei dificultatile specifice ale sectorului bancar din Irlanda.
Pentru a debloca un ajutor european este necesara o cerere oficiala din partea statului implicat, ceea ce nu s-a intamplat inca, in cazul Irlandei si nici in cazul Portugaliei.
Ce spun englezii?
Marea Britanie este pregatita sa participe la un eventual ajutor acordat Irlandei de zona euro si Fondul Monetar International (FMI) pentru sustinerea sectorului bancar irlandez, aflat in criza, a declarat ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, citat de AFP.
"Vom face ceea ce este in interesul Marii Britanii. Irlanda este cel mai apropiat vecin si este in interesul nostru ca economia irlandeza sa reuseasca", a afirmat Osborne.
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, declarat la randul sau ca "se discuta" participarea Marii Britanii.
"Aceasta participare vine intr-un mod natural, deoarece bancile britanice au o expunere semnificativa in Irlanda. Sunt interconexiuni foarte puternice in sectorul bancar", a spus el.
Ministrii de Finante din zona euro si FMI au convenit marti, la Bruxelles, sa intervina daca va fi necesar in salvarea sectorului bancar irlandez, in conditiile in care stabilitatea Uniunii Europene este amenintata din nou de turbulentele de pe piete.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a indicat ca guvernul irlandez va decide "in urmatoarele zile" daca va apela sau nu la un ajutor financiar extern.
Irlanda poate conta, pentru sustinerea bancilor, pe fondul de stabilitate financiara, de 440 de miliarde de euro, infiintat in aceasta primavara de statele din zona euro in urma crizei elene. Fondurile totale ale programului se pot ridica la 750 de miliarde de euro, daca sunt incluse contributiile promise de FMI si UE.
Unde se pozitioneaza SUA?
Europa este capabila sa rezolve criza datoriilor prin care trece Irlanda, dar este esential sa nu intarzie in adoptarea de masuri, declara, marti, secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, citat de Reuters.
"Trebuie sa te asiguri ca te misti foarte, foarte repede si dispui de o combinatie de masuri reformiste care rezolva problemele si sprijin financiar temporar, pentru a sprijini statele", a declarat Geithner la un eveniment organizat de cotidianul Wall Street Journal.
Afirmatiile reprezinta prima pozitie oficiala a sefului Trezoreriei referitor la situatia din Irlanda si par sa reflecte ingrijorarea ca, daca nu este rezolvata rapid, aceasta problema se poate extinde la alte state si poate afecta recuperarea fragila a economiei mondiale.
Irlanda este presata de Banca Centrala Europeana si statele din zona euro sa ia o decizie rapida in privinta cererii de ajutor financiar, in contextul semnalelor din piata care indica o extindere a contagiunii la alte tari, ca Portugalia.
Pana in prezent, Irlanda a refuzat sa ceara un ajutor financiar la nivel de stat, argumentand ca doar sistemul bancar ar putea avea nevoie de sprijin.
Ce prevede un editorialist Bloomberg?
Criza care a impins Grecia catre FMI si este pe cale de a ingenunchea Irlanda va ataca pe rand statele din zona euro pana va determina destramarea uniunii monetare, deoarece problema fundamentala este chiar moneda euro, considera un editorialist Bloomberg.
In opinia lui Matthew Lynn, editorialist Bloomberg si autor al unei carti despre criza din Grecia, singura solutie de a pune capat permanent "jocului de domino" este impartiera zonei euro in "zone monetare", adica grupuri de state cu nevoi similare de politica monetara.
El observa ca, pentru fiecare tara, criza pare sa plece de la motive foarte diferite - probleme fiscale in Grecia, un sistem bancar prabusit in Irlanda, deficit bugetar in Portugalia, caderea pietei imobiliare in Spania, datoria publica uriasa in Italia sau un sistem invechit de asistenta sociala din Franta - iar singurul numitor comun este moneda euro.
"Dupa ce Irlanda va primi un bailout de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, vom auzi destule povesti linistitoare despre cum a fost oprita criza, a fost stabilizata zona euro, iar moneda unica a fost salvata. Va reaparea retorica grandioasa despre importanta proiectului european, speculatorii vor fi condamnati de la un capat la altul al continentului. Nu credeti un cuvant. Euro a devenit o masina de falimente. Odata ce pietele vor fi terminat cu Irlanda, se vor muta in Portugalia si Spania, apoi in Italia si Franta. Este un efect de domino, iar cu fiecare bailout faliile din interiorul zonei euro se largesc tot mai mult. Procesul nu se va sfarsi pana cand nu se va renunta la moneda unica", scrie Lynn.
Faptul ca Grecia a intrat in zona euro "cosmetizand" datele despre buget nu se aplica si in cazul Irlandei. Irlanda a avut o economie foarte solida in ultimii 20 de ani si, in plus, odata cu aparitia crizei, irlandezii au luat toate masurile de austeritate posibile, in timp ce grecii "si-au bagat capul in pamant", noteaza autorul.
"Pe scurt, problema nu este Irlanda. Este moneda euro. Logica acestui fapt este irefutabila. Si, daca moneda unica este la radacina crizei, problemele nu se vor opri aici", considera editorialistul.
Astfel, fiecare criza a increderii va fi declansata de un alt factor determinant in fiecare tara, dar problema fundamentala este apartenenta la moneda euro, care a impiedicat adaptarea politicii monetare la modelul fiecarei economii si problemele fiecarui stat.
"Cand s-a lansat moneda euro, s-a pariat pe faptul ca impartasirea aceleiasi monede va aduce convergenta unui grup de economii foarte diferite, permitand Bancii Centrale Europene sa opereze o singura politica monetara pentru toate statele. A fost o teorie interesanta, dar s-a dovedit a fi gresita", a mai spus editorialistul.
Pe acelasi subiect: