Liderii locali au inceput lupta pentru capitala regiunii. Modificarile pe care le va aduce in viata noastra impartirea in 8 judete VIDEO
Odata cu regionalizarea tarii, autoritatile ar trebui sa se ocupe si de documente. Adresa de domiciu se va schimba in bulentin, iar in actele casei va trebui inscris numele noului judet. Intre liderii locali a inceput deja lupta pentru ca orasul lor sa fie capitala regiunii. Opozitia spune insa ca reorganizarea tarii in opt mari zone va bulversa pe toata lumea.
Asadar, odata cu regionalizarea, buletinul, pasaportul, actele masinii, placutele de inmatriculare si actele casei se vor schimba. In maximum 4 ani, sustin unii. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu spune insa ca actele raman valabile pana la expirare. Sumele pentru toata operatiunea vor fi platite de stat si nu vor fi mici.
"Fiecare cetatean ar trebui sa primeasca documentele in plic", spune si Vasile Gherasim, deputat PDL.
Liderii opozitiei nu sunt insa atat de optimisti.
Liviu Dragnea, secretarul general al PSD crede ca "aceasta ideea nastrusnica, daca va fi pusa in practica, va ravasi toata Romania."
O alta problema o reprezinta atabilirea capitalei regiunii. Criteriile luate in seama vor fi dezvoltarea economica, traditiile si capacitatea de a administra zona. Orgoliile s-au ivit insa deja. De exemplu, in regiunea centrala, alegerea se va face intre Sibiu si Brasov.
"Capitalele sunt stabilite langa marile aglomerari urbane, si cea mai mare aglomerare urbana din regiunea nostra este Bv pe departe", spune Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis spune ca: "Nici nu m-am obosit sa vad exact cum se propune impartirea in regiuni a Romaniei".
In zona de Vest, batalia se da intre Cluj si Oradea.
Primarul Cluj-Napoca, Sorin Apostu spune ca "de deaprte, Clujul este capitala Transilvaniei".
"Judetul Bihor este unul din primele 10 judete ca si contributie la bugetul de stat", subliniaza insa Radu Tirle, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Intre regiunile trasate de guvern exista insa importante diferente economice. Spre exemplu, preponderent agricola, Moldova este cea mai saraca dintre toate.
In schimb, investitiile in IT sau imobiliare au facut ca locuitorii din regiunea de nord-vest sa castige cel mai bine.
Nici regiunea Olteniei nu sta chiar prost la capitolul salarii. Cele mai mici salarii le au insa romanii din centrul tarii, iar in Muntenia rata somajului este destul de mare. In sud-est, desi exista patru porturi, romanii nu sunt remunerati cu foarte multi bani.
De departe, fruntasi in statistici sunt bucurestenii.