Le Figaro: Lovitura de stat impotriva presedintelui roman. Ponta se duce la Bruxelles, Berlin si Paris pentru a explica situatia din Romania
Cotidianul francez Le Figaro comenteaza, intr-un material amplu publicat cu cateva ore inainte de suspendarea presedintelui, reactiile opiniei publice romanesti si straine la disputele politice dintre USL si presedintele Traian Basescu, titrand ca acesta din urma "nu si-a spus ultimul cuvant".
"Traian Basescu, presedintele de centru-dreapta, isi vede izolarea tot mai mare in fata ofensivei institutionale a Uniunii social liberale, mostenitoare a Partidului comunist roman", comenteaza jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.
Publicatia franceza scrie in editia digitala ca presa romana "a facut inventarul dictaturilor pentru a incerca sa descrie ofensiva noii majoritati de stanga de a acapara institutiilor de stat", amintind ca jurnalele romanesti au comparat evenimentele atat cu actiunile lui Hitler si epurarile staliniste, cat si cu cazul mai recent al persecutarii dizidentilor de catre regimul lui Alexandr Lukasenko in Belarus.
"Un Blitzkrieg de o violenta inedita a carui tinta ultima pare sa fie seful statului Traian Basescu, aflat in cursul unei proceduri de destituire care va fi votata in Parlament", scria publicatia inainte de votarea suspendarii presedintelui Traian Basescu.
"Necazurile au inceputul in luna mai, dupa caderea guvernului unuia dintre ultimii sai aliati, Mihai Ungureanu (...). Presedintele nu a avut alta optiune in afara de a il numi in functia de premier pe principalul sau adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberala", relateaza cotidianul.
Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internationala nu a retinut la inceput decat aspectele comice ale disputei dintre presedinte si premier privind reprezentarea Romaniei la summitul european, "insa in timp ce opinia publica se amuza de acuzatiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL isi continua ofensiva." schimband presedintii celor doua Camere precum si titularii altor "posturi sensibile".
In incheierea articolului, Le Figaro titreaza: "Ramane sa masuram capacitatea de riposta a lui Traian Basescu. Aflat la presedintie din 2004, acest veteran al politicii nu si-a spus cu siguranta ultimul cuvant", amintind ca intr-o procedura similara de suspendare lansata de opozitie in 2007, presedintele a castigat cu un procent de aproape 75 la suta.
Ponta spune ca va avea vizite la Bruxelles, Berlin si Paris pentru a explica situatia din Romania
Premierul Victor Ponta a declarat, pe de alta parte, dupa votul din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, ca va avea o serie de vizite in mai multe capitale europene si la Bruxelles pentru a explica situatia din Romania.
"Am vorbit si astazi cu presedintele (Comisiei Europene - n.r.) Barroso, cu presedintele Parlamentului European, ne-am aflat pana astazi si sper sa inceteze, noi ca tara, victime ale unei campanii iresponsabile si ticaloase de denigrare a noastra ca tara. Aceasta campanie a fost dusa ori din iresposabilitate, ori din ceva mult mai grav", a afirmat Ponta.
El a precizat ca atat presedintelui Comisiei Europene, cat si celui al Parlamentului European, le-a transmis sa trimita experti la Bucuresti, pentru a constata independenta justitiei.
Prim-ministrul a mentionat ca se va deplasa la Bruxelles timp de doua zile pentru a se intalni cu o serie de oficiali europeni, inclusiv cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, pentru a prezenta situatia din Romania.
Totodata, Ponta a anuntat vizite la Paris si la Berlin si a precizat ca saptamana viitoare ministrul Justitiei, Titus Corlatean, se va deplasa la Bruxelles pentru a se intalni cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justitie si Drepturi Fundamentale, pentru a explica situatia din Romania.
Mai multe despre:
#suspendare presedinte#Comisia Europeana#presa internationala#Traian Basescu#Victor Ponta
Pe acelasi subiect: