Impactul retrogradarilor in lant. Cat de afectate vor fi economiile europene dupa ce S&P le-a pus la pamant
Decizia Standard&Poor's (S&P) privind retrogradarea statelor din zona euro nu va avea un impact imediat semnificativ, deoarece era asteptata de piete. Aceasta va afecta, insa, Fondul European de Stabilitate Financiara si ar trebui sa-i determine pe liderii UE sa urgenteze actiunile anticriza.
S&P a retrogradat vineri ratingurile Italiei, Spaniei, Portugaliei si Ciprului cu cate doua trepte si pe cele ale Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei cu o treapta.
Calificativele Frantei si Austriei au fost coborate de la AAA la AA+, clubul tarilor din zona euro cu rating maxim fiind astfel restrans la patru membri - Germania, Olanda, Luxemburg si Finlanda.
Olanda, Luxemburg si Finlanda au fost puse insa pe perspectiva negativa, singura tara complet neafectata de raportul S&P de vineri fiind Germania, al carei rating a fost confirmat, cu perspectiva stabila.
Pietele europene erau inchise la momentul aparitiei comunicatului agentiei de rating, insa in SUA randamentul titlurilor de trezorerie pe piata secundara cu maturitatea la zece ani a scazut usor, cu 6 puncte de baza (0,06 puncte procentuale), inchizand saptamana la 1,87% dupa ce au atins 1,83%, cel mai redus nivel din 20 decembrie, potrivit datelor Bloomberg.
Scaderea randamentului obligatiunilor SUA indica de obicei cresterea aversiunii la risc a investitorilor.
Efectele retrogradarilor. Cine va avea de suferit
Primul semnal important al reactiei pietelor la decizia S&P va fi remarcat luni, cand Franta are programata o emisiune de titluri de stat de 8,7 miliarde euro.
Datele istorice arata, insa, ca dobanzile tarilor afectate nu vor creste semnificativ, cel putin nu intr-o prima faza. Pentru cele noua tari care au fost retrogradate de la AAA, din 1998 pana in vara anului trecut randamentele obligatiunilor cu maturitate la zece ani a crescut in medie cu numai 2 puncte de baza (0,02%) in prima saptamana de la de punctare, potrivit datelor JPMorgan Chase.
La finalul saptamanii, randamentul de referinta al obligațiunilor Germaniei cu maturitatea la zece ani era de 1,7%, in timp ce Franta se imprumuta la 3%, Austria la aproape 3,2%, Italia la 6,7%, Spania 5,3%, Olanda 2,1%, Belgia 4,1%, iar Irlanda 7,7%.
Elvetia are cele mai reduse costuri de finantare din lume, cu un randament de numai 0,67% pentru obligatiunile cu maturitatea la zece ani. Japonia se imprumuta la 0,96%, Suedia la 1,59%, Marea Britanie la 1,97%, iar Statele Unite la 1,87%.
Un fapt curios, relevant in contextul actual, randamentul de referinta al SUA a scazut puternic de la retrogradarea efectuata de S&P in august, AAA – AA+, de la 2,3-2,5% inainte de decizie la nivelul actual de 1,87%, cu un minim istoric de 1,6714% pe 23 septembrie, la doar cateva saptamani de la coborarea calificativului.
Totodata, S&P a ales sa anunte decizia intr-un moment de optimism pentru zona euro, dupa ce Spania si Italia au inregistrat sucese notabile la emisiunile de obligatiuni derulate joi si vineri, atragand cerere substantiala la dobanzi in scadere puternica.
Agentiile de rating au fost criticate dur in urma crizei financiare mondiale din 2008-2009 pentru calificativele de varf acordate titlurilor compuse din credite ipotecare subprime a caror prabusire a avut o contributie decisiva la declansarea turbulentelor pe pietele financiare.
Retrogradarea Frantei si Austriei ar putea complica insa sarcina Fondului European de Stabilitate Financiara, al carui rating si capacitate de finantare depinde de ratingurile guvernelor care il garanteaza, in principal ale celor sase state care aveau pana vineri AAA pe linie de la cele trei mari agentii. Franta si Austria au inca rating maxim de la Moody’s si Fitch.
Decizia S&P ar putea avea si un impact pozitiv, deoarece ar putea forta mana liderilor europeni spre urgentarea elaborarii unui plan concret si decisiv de solutionare a crizei datoriilor de stat declansata in Grecia la sfarsitul anului 2009.
Criza a intrat in cel de-al treilea an si se anunta tot mai dificil de controlat, dupa ce creditorii Greciei au suspendat vineri negocierile cu Atena privind swap-urile de obligatiuni menite sa stearga o parte consistenta din datoria statului elen. Acordul cu creditorii privati este esential pentru ca Grecia sa obtina al doilea program de finantare externa de la Comisia Europeana si FMI. Guvernele din zona euro, in special din regiunea nordica, au indicat ca nu mai sunt dispuse sa finanteze Grecia fara ca detinatorii privati de obligatiuni, care au imprumutat in exces statul elen contribuind astfel la situatia actuala, sa-si asume o parte din povara salvarii tarii de la faliment.
Moneda euro a variat in ultimele zile in jurul minimului ultimelor 16 luni fata de dolar si a scazut vineri la 1,2665 dolari/euro.
Randamentul obligatiunilor de referinta cu maturitatea la zece ani ale Germaniei a scazut vineri cu 7 puncte de baza, sau 0,07%, la 1,769%, dupa ce a atins anterior un minim istoric, la aparitia zvonurilor ca decizia S&P urma sa nu afecteze ratingul celei mai mari economii europene. Scaderea dobanzilor platite de Germania indica de asemenea reorientarea investitorilor catre active cu un grad cat mai scazut de risc.
Randamentul Frantei a inchis vineri in urcare cu 3 puncte de baza, la 3,055%, iar cel al Italiei a crescut cu un punct de baza, la 6,596%.
Ce zic ministrii de Finante din zona euro
Ministrii de Finante din zona euro au cautat sa minimalizeze importanta raportului S&P si chiar sa intoarca deciziile in avantajul lor, inainte de primul summit UE din acest an, programat pentru 30 ianuarie. "Nu este o catastrofa", a aratat ministrul francez al Finantelor, Francois Baroin, amintind ca Franta are acum acelasi rating ca Statele Unite.
Omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, a aratat ca masurile luate de S&P sunt o consecinta a deciziei guvernelor europene, din decembrie, de a devansa cu un an intrarea in functiune a fondului permanent de urgenta al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, pana la jumatatea acestui an. Schaeuble a spus ca decizia S&P intareste determinarea guvernului german de a stabiliza zona euro prin implementarea unei discipline bugetare stricte.
Fondul European de Stabilitate Financiara trebuie sa vanda saptamana viitoare obligatiuni de 1,5 miliarde euro cu maturitatea la sase luni, primul test al pietei pentru mecanismul care a pierdut doi garantori cu rating AAA impecabil.
Pentru Romania, retrogradarea Austriei si Frantei este o veste proasta. S&P va anunta probabil in urmatoarele zile cum vor fi afectate calificativele bancilor si companiilor austriece si franceze.
Autoritatile de la Viena au luat deja masuri controversate, limitand creditarea efectuata de bancile austriece in Europa de Est pentru mentinerea ratingului AAA al tarii. Cum vor reactiona banca centrala a Austriei si FMA, autoritatea de reglementare a pietelor financiare, la decizia de vineri a S&P, ramane un important semn de intrebare pentru Romania si celelalte tari din regiune, unde prezenta austriaca in sistemul bancar este una semnificativa.
Dintre cele mai mari banci din Romania, BCR si Raiffeisen sunt controlate de grupuri austriece, UniCredit face parte din grupul italian cu acelasi nume, iar BRD este parte a grupului Societe Generale, a doua mare banca franceza.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: