Iesirea Greciei din colaps depinde de negocierea elenilor cu creditorii privati. "Exista incertitudini", spun cei de la FMI
Succesul negocierilor Greciei cu creditorii privati in vederea reducerii datoriilor este esential pentru iesirea tarii din criza, potrivit unui raport realizat de Poul Thomsen, director adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, transmite AFP.
Thomsen coordoneaza programele de finantare pentru Grecia si Portugalia. Potrivit publicatiei elene Ethnos, Thomsen a afirmat ca "exista incertitudini" in ceea ce priveste rezultatul negocierilor Greciei cu bancile, in urma carora datoriile statului elen catre creditorii privati ar trebui sa scada cu 50%, respectiv cu circa 100 de miliarde de euro, in conformitate cu un acord elaborat de liderii zonei euro la sfarsitul lui octombrie.
"Trebuie subliniat ca deciziile liderilor europeni de pe 26 octombrie reprezinta un raspuns la problemele Greciei si trebuie puse in aplicare cu orice pret", a spus Thomsen, preluat de Mediafax.
Raportul urmeaza sa fie discutat luni de board-ul FMI, care trebuie sa aprobe furnizarea celei de-a sasea transe, de 8 miliarde de euro, Greciei, in cadrul imprumutului de 110 miliarde de euro aprobat in mai 2010.
Thomsen pledeaza totodata pentru mentinerea managementului privat al bancilor elene, in pofida pierderilor provocate de participarea la programul de schimb de obligatiuni suverane ale tarii si de recapitalizarile care urmeaza sa aiba loc.
Premierul grec Lucas Papademos a declarat vineri ca negocierile cu Institutul pentru Finante Internationale (IFI), care reprezinta bancile, referitoare la reducerea datoriilor Greciei sunt complexe, cele doua parti avand abordari diferite in privinta bazei legale a acordurilor.
De succesul acestor negocieri, care ar trebui incheiate pana in ianuarie, potrivit autoritatilor de la Atena, dar care potrivit IFI ar putea dura mai mult, depinde bugetul de anul viitor, pe care parlamentul elen trebuie sa il voteze saptamana viitoare.
Proiectul de buget prevede reducerea deficitului bugetar la 5,4% din PIB si un nivel al datoriilor de 145,5% din Produsul Intern Brut, dar este conditionat de incheierea negocierilor cu bancile, referitoare la datorii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: