Grecia a stranutat si acum toata Europa are gripa. 3 motive pentru care criza de la Atena infecteaza tarile din regiune
Criza datoriilor din Europa s-a extins deja ca un virus de la greci catre Irlanda si Portugalia, iar acum si alte tari sunt in pericol: Spania si Italia sunt candidate sa aiba grave probleme financiare. Jurnalistii de la Washington Post explica de ce criza financiara dintr-o singura tara este pe punctul de a se extinde in toata Europa si care sunt canalele prin care problemele economice dintr-o tara le influenteaza pe celelalte.
Dupa prabusirea economiei Greciei, Uniunea Europeana, si in special zona euro, se confrunta acum cu riscul contagiunii.
Analistii economici au identificat legaturile responsabile pentru raspandirea “iute si furioasa” a crizei financiare de la o tara la alta. Una dintre acestea este comertul dintre tari care poate propaga “boala” de la o economie la alta.
Contagiunea prin intermediul bancilor. Cand o tara cu probleme financiare ajunge in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile, banciuloe si alte institutii financiare care le imprumuta bani se supun unui risc, in conditiile in care pot inregistra pierderi importante.
Daca bancile nu mai imprumuta statul respective, acest lucru destabilizeaza si sistemul bancar din tara de origine a institutiilor financiare. Acest lucru se poate intampla, de exemplu, pentru ca bancile incearca sa-si acopere pierderile din tara suferinda cu bani dintr-o alta tara.
Pierderea increderii investitorilor. In acelasi timp, daca investitorii isi pierd increderea in capacitatea unei tari de a-si plati datoria, acestia cer garantii mai ridicate pentru bondurile tarii respective pentru a acoperi riscul de a pierde bani.
Cand costurile de imprumut cresc, unei tari care deja are probleme financiare ii va fi dificil sa stranga bani pentru a-si plati datoriile. Axcest lucru se intampla in prezent in tarile europene, pe care investitorii le considera vulnerabila si prefer sa-si plaseze banii in locuri mai sigure.
Comertul. Un al treilea canal de contagiune este pe linia comertului . Cand doua tari au o legatura de comert, economiile celor doua state depind una de cealalata. Daca intr-una din tari criza financiara duce la perabusirea economiei, aceasta va importa mai putine produse de la tarile partenere, ceea ce va destabilize si economiile acestora.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: