FT: In 2012, ne intoarcem la 2009. "Viitorul este mizerabil, daca euro supravietuieste si catastrofal, daca euro se prabuseste"
Anul care tocmai a inceput va rivaliza cu 2009, in ceea ce priveste slabiciunea economica, alimentata de criza continua a datoriilor din zona euro, sunt de parere cei mai multi dintre economistii intervievati de Financial Times.
In cadrul unui sondaj la care au participat 83 de economisti, inclusiv 11 fosti membri ai consiliului director al Bancii Angliei, trei sferturi dintre respondenti au estimat ca peisajul economic mondial se va inrautati in 2012.
Sir John Gieve, fost guvernator adjunct al bancii centrale de la Londra spune: “Planul de reducere a deficitului a fost putin cam abrupt, dar avand in vedere cresterea costurilor de imprumut, nu mai poate fi retras acum.”
Doar 21 de economisti dintre cei chestionati sunt de parere ca masurile de austeritate au fost “prea mult si aplicate prea repede”.
Majoritatea specialistilor estimeaza ca, in cazul in care euro se prabuseste, situatia Marii Britanii se va inrautati, ceea ce demonstreaza ca Londra nu este stapana pe propria economie si ca este in stransa legatura cu cea a zonei euro.
Presedintele fondator al Oficiului pentru Responsabilitate Bugetara, Sir Alan Budd, spune ca viitorul economic este “mizerabil, daca euro supravietuieste si catastrofal, daca euro se prabuseste”.
Sir Howard Davies, fostul presedinte al Autoritatii pentru Servicii Financiare, a explicat, totodata, ca in prima parte a anului economia se va intoarce, cu siguranta, la recesiune. “Cat va dura aceasta perioada depinde doar de modul in care va evolua criza din zona euro”.
Alti economisti estimeaza ca o crestere economica mai substantiala se va inregistra in partea a doua a anului, desi somajul va creste pe parcursul intregului an.
In ceea ce priveste Romania, economia va continua sa creasca si in 2012, consumul se va redresa, ajutat de salarii, piata auto isi va reveni dupa trei ani de cadere, iar statul va fi principalul investitor in constructii.
Chiar daca investitiile straine scad, exporturile vor creste si vor contribui la mentinerea unui curs stabil, in timp ce deficitul se va duce in jos.
Piata bancara si cea de asigurari va fi marcata anul acesta de fuziuni, una deja anuntata. Pentru ca vor primi mai putini bani de la bancile-mama din strainatate, bancherii romani vor mentine dobanzile ridicate la depozite, dar le vor reduce la credite.
Constructiile se vor baza pe lucrarile de infrastructura facute de stat si pe cateva proiecte mari in mall-uri si hipermarketuri, insa constructia de locuinte va stagna, desi preturile vor mai scadea usor.
Pe acelasi subiect: