Forumul economic de la Davos: Capitalismul trebuie reproiectat. Oamenii de afaceri si-au pierdut "busola morala". De ce se plang miliardarii
Capitalismul trebuie reproiectat pentru a servi mai bine societatea, iar educatia si creativitatea au nevoie de o atentie deosebita. Sunt concluziile dezbaterii organizate de revista Time, din prima zi a Forumului Economic de la Davos, purtata cu argumente de tipul "Ba da/Ba nu" si afirmatii precum: "Opriti lacomia".
Capitalismul a dezamagit societatea, din cauza cresterii inechitatii veniturilor si a somajului ridicat, mai ales in randul tinerilor, a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederatiei Internationale a Sindicatelor, cu sediul la Bruxelles.
Comunitatea oamenilor de afaceri si-a pierdut "busola morala", a spus Burrow. "Trebuie sa reproiectam modelul. Trebuie sa-l resetam. Opriti lacomia. Daca angajatorii, muncitorii si guvernele nu discuta, capitalismul va continua sa dezamageasca", a adaugat ea.
In timp ce modul in care comunitatea de afaceri isi indeplineste responsabilitatile sociale reprezinta o problema de dezbatut, sunt necesare eforturi astfel incat capitalismul sa fie corect si sa serveasca mai bine societatea, potivit unui comunicat al Forumului, dupa dezbaterea privind capitalismul organizata de revista Time.
Alti participanti la dezbatere nu au fost de acord referitor la modul in care comunitatea de afaceri si-a indeplinit responsabilitatile fata de societate. "Comunitatea de afaceri nu si-a pierdut busola morala. Capitalismul ar putea fi cel mai rau sistem posibil, cu exceptia tuturor celorlalte", a spus David M. Rubenstein, cofondator si director operational la Carlyle Group.
Companiile nu se gandesc cum sa reduca avutia si numarul de locuri de munca, a spus el. Pentru a asigura un capitalism corect, ar trebui sa se acorde mai multa atentie legilor si reglementarilor, investitiilor in educatie, promovarii creativitatii si inovatiei. Cresterea inechitatilor este cauzata nu de politicile rele ale companiilor, ci de "forte mult mai puternice", precum dezvoltarea tehnologica, aparitia unei piete globale si nevoia de inovatie, a declarat Raghuram G. Rajan, profesor la Booth School of Business a Universitatii din Chicago. Aceste forte cresc cererea pentru angajati cu inalta calificare si imping in sus veniturile acestora, a spus el.
Miliardarii deplang inechitatile economice
Miliardari participanti la Forumul Economic Mondial de la Davos, precum Victor Pinciuc din Ucraina, Denis O’Brien din Irlanda si Vikas Oberoi din India, deplang inechitatile economice, care vor fi principalul risc pentru economia mondiala in urmatorii zece ani, transmite Bloomberg.
"Multi dintre cei care vor fi la Davos sunt persoane blamate pentru inechitatile economice. Sper ca nu va fi vorba numai despre lumina reflectoarelor si participarea la o mare petrecere", a declarat Oberoi, presedinte al Oberoi Reality, al doilea mare dezvoltator imobiliar din India in functie de valoarea de piata.
Oberoi, prezent pentru prima oara la Davos, ar putea avea dificultati, ca si alti miliardari cu puncte de vedere similare, sa gaseasca subiectul inechitatii veniturilor pe agenda forumului. Raportul "Riscuri globale 2012" al forumului, publicat in aceasta luna, descrie "decalajul major intre venituri" drept principalul risc mondial in urmatorii zece ani, alaturi de dezechilibrele bugetare, si inaintea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu toate acestea, subiectul apare o singura data in programul de 130 de pagini al evenimentului, in titlul unui seminar despre arta.
Anul trecut, discrepantele de avere au alimentat protestele la nivel mondial, de la Cairo la New York, iar miscarea Occupy Wall Street a avut ca principala tinta cei mai bogati 1% dintre americani. Faptul nu a trecut neobservat pentru unii dintre participantii de la Davos, intre care si Azim Premji din India, presedintele companiei Wipro cu sediul in Bangalore, care, in decembrie 2010, a transferat actiuni in valoare de 2 miliarde de dolari unei fundatii care sprijina educarea saracilor.
"Daca nu recunoastem si nu incercam sa rezolvam problema, aceasta poate crea miscari haotice la nivel mondial", a avertizat Premji.
Opinia sa este impartasita de Victor Pinciuc, fondatorul Interpipe, producator ucrainean de conducte pentru industria de petrol si gaze: "Ordinea socio-economica mondiala se va schimba, indiferent daca vrem sau nu", a spus acesta, adaugand ca afacerile trebuie sa se concentreze pe maximizarea profiturilor concomitent cu asigurarea unei distributii mai juste a averilor.
In acest timp, adepti ai miscarii Occupy s-au mutat intr-o tabara de igluuri din Davos, unde zapada atingea marti nivelul de 155 de centimetri, al doilea ca marime inregistrat vreodata pe 24 ianuarie de Institutul pentru Cercetari in Domeniul Zapezii si Avalanselor din statiunea de ski, in istoria de 66 de ani a institutiei.
Editia a 42-a a reuniunii anuale de la Davos are tema: "Marea Transformare: Formarea de Noi Modele".