Fitch despre intentia presedintelui Basescu de a majora salariile bugetarilor: "Cresterea cheltuielilor publice va duce la inflatie" VIDEO
Majorarea cheltuielilor publice in Romania ar avea ca efect nu doar cresterea deficitului bugetar, ci si amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor, avertizeaza agentia de rating Fitch.
Potrivit Fitch Ratings, scenariul de baza luat in calcul este ca Romania va respecta tintele incluse in programul cu FMI si Uniunea Europeana. Pana in prezent, Romania a respectat programul extern, iar Fitch va continua sa ia in considerare performantele fiscale si economice, in evaluarea ratingului de tara.
Un derapaj de la tintele fiscale, in special daca este provocat de masuri permanente care amplifica riscul unei indepartari de la obiectivele pe termen mediu, ar fi o evolutie negativa, a declarat pentru Mediafax analistul Fitch Gergely Kiss. "In opinia Fitch, majorarea neasteptata a cheltuielilor publice nu ar creste doar deficitul bugetar, ci ar amplifica si riscul unor efecte adverse indirecte, prin scaderea increderii pietelor", a aratat Kiss.
Primele de risc mai mari ar creste costurile finantarii, atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat, iar acest canal indirect este in special relevant avand in vedere tensiunile financiare ridicate din Europa.
"In plus, o majorare a salariilor nominale care ar depasi cresterea productivitatii va conduce in ultima instanta la inflatie, punand in pericol succesul trendului dezinflationist observat in ultimele trimestre", se arata in comentariul Fitch.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
"Este adevarat, la inceputul anului 2011, parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred ca este o datorie a mea si a dumneavoastra sa gandim si sa gasim solutii pentru ca, undeva in jurul datei de 1 iunie, sa reintregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veti avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient daca talentul dumneavoastra si al Guvernului nu va fi pe masura momentului si pe masura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus presedintele.
Acesta a aratat ca operatiunea trebui facuta in conditiile in care in luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent fata de veniturile planificate, insa in februarie a fost un minus de doua ori mai mare decat excedentul din luna precedenta. Potrivit presedintelui, si in martie este posibil un minus in colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datoreaza conjuctural situatiei meteorologice din luna februarie.
Totodata, el s-a declarat convins ca majoritatea parlamentara, impreuna cu Guvernul, premierul, ministrul de finante, poate si opozitia, vor putea gasi resurse in buget pentru acest obiectiv.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar urma sa mai beneficieze de o crestere cu aproape 16%.