Economia Europei se indreapta hotarat spre recesiune. Grecia si Italia incearca, disperate, sa revina pe linia de plutire VIDEO
Cel putin asa sustin rapoartele, in timp ce Italia si Grecia incearca, disperate, sa revina pe linia de plutire. Peste toate acestea, Germania si Marea Britanie se contrazic public in privinta taxelor pe tranzactiile financiare. Un apropiat al Angelei Merkel si-a permis chiar sa le atraga atentia insularilor "ca Europa vorbeste germana".
Mario Monti trebuie sa treaca testul in Parlament, unde nimeni nu-si doreste de fapt un guvern de tehnocrati, pe care partidele nu-i pot controla, dar si in fata burselor tot mai nervoase din cauza stagnarii economice din Uniunea Europeana.
"Pietele cred ca fara interventia activa a Bancii Centrale Europene, tarile care au grave probleme financiare nu pot iesi la liman", este de parere Francis Lun, director executiv al Lyncean Holdings.
Iar cand greii Uniunii se contreaza public, bursele tresar mai ales ca disputa le priveste direct.
"Avem nevoie de o taxa pe tranzactiile financiare, care sa faca ordine pe pietele financiare", a spus cancelarul Germaniei.
Cei mai nemultumiti sunt britanicii, constienti ca taxa botezata "Robin Hood" le va lovi in cel mai productiv sector - faimosul cartier financiar City de la Londra, care contribuie cu 30%, la PIB-ul Regatului Unit.
"Interferentele fara rost si regulile nenumarate, nu fac decat sa sufoce economia, in loc sa stimuleze cresterea", afirma David Cameron, premierul Marii Britanii.
David Cameron a criticat dur si federalismul dorit de Comisia Europeana. "Acum avem sansa de a ne intreba cum ne dorim sa arate Europa? Pentru mine, raspunsul e clar: una orientata spre lumea exterioara, nu retrasa in ea insasi, una care sa aiba flexibilitatea unei retele, nu rigiditatea unui monolit", declara prim-ministrul UK.
Inre timp, Bruxelles-ul vrea reguli mai stricte pentru agentiile de rating, acuzate ca au turnat gaz peste incendiul financiar. "Trebuie sa reconstruim suveranitatea politica, astfel incat sa nu fim afectati de suveranitatea pietelor", spune Michel Barnier, comisar european pentru probleme financiare. Insa Barnier s-a vazut nevoit sa renunte la principala sa propunere - suspendarea notarii tarilor care sunt sub perfuzie financiara.