"Romania trebuie sa mentina ca obiective pentru 2020 obiectivele Agendei UE 2020. Sunt cele legate de energie, de realizarea unui mix energetic corespunzator, cele legate de reducerea intensitatii energetice si procesele de reducere a pierderilor si a consumurilor excesive de energie reprezinta una din marile resurse pe care Romania le are. Nu in ultimul rand, obiectivele Agendei 2020 pentru educatie, iar legea educatiei raspunde exact acestor obiective, de a creste numarul procentului absolventilor de studii superioare, procentul celor cu doctorate, de a reduce procentul de abadon scolar, ca sa nu mai vorbim de creerea de locuri de munca, tot obiective din Agenda 2020", a declarat presedintele la o gala a studentilor romani din strainatate, citat de Mediafax.

Acesta a prezentat cateva dintre principalele ramuri economice in care Romania poate avea succes.

"As incepe enumararea ramurilor prioritare cu dezvoltarea sau reluarea mineritului. Romania are resurse, aur, argint, cupru, multe alte metale. Crearea de locuri de munca implica reluarea exploatarilor in aceste domenii ale mineritului, avand in vedere cresterea consistenta a preturilor in ultimii ani, ceea ce va face posibila exploatarea in sistem privat sau de catre stat fara subventii. Una era sa subventionezi acum zece ani aurul pentru a fi procesat la Baia Mare, alta este sa-l exploatezi fara subventii. Cuprul in aceeasi situatie, argintul in aceeasi situatie si multe alte minereuri si as spune, deci, mineritul trebuie sa devina o activitate prioritara de relansare economica, un element al relansarii noastre economice. Industria chimica este abandonata si ea reprezinta sansa de a asigura agriculturii necesarul de ingrasaminte, de a asigura economiei romanesti necesarul de produse chimice. Aici includ si petrochimia si vreau sa cred ca anul acesta va reporni RAFO Onesti in urma retehnologizarii, chiar o pornire partiala", a detaliat seful statului.

Basescu a mai adaugat turismul, apreciind ca investitiile in infrastructura sunt absolut necesare.

"Industria alimentara... Romania trebuie sa aiba in vedere ca utilizand banii europeni poate sa-si dezvolte o industrie alimentara moderna care sa valorifice productia agricola pe care o realizam. Industria de automobile, nu mai vorbesc si cu siguranta cercetarea, mediul trebuie sa fie de asemenea o prioritate in perioada urmatoare", a adaugat presedintele.

Citeste si:

Seful statului invita absolventii romani de studii in strainatate sa devina consilieri de stat. Are 3 posturi libere la Presedintie

Imbogatita de Facebook. Povestea femeii care ar putea ajunge cea mai bogata din lume datorita retelei de socializare