Cum au transformat elvetienii "timpul" intr-un brand de tara. Statul in care economia "merge ceas"
ceas elvetian
Reputatia guvernului de la Berna de a-si conduce singur tara intr-un mod eficient este asemenea unui ceas elvetian, precisa si cunoscuta in intreaga lume. De fapt, industria ceasurilor produse in Elvetia a devenit un brand al micului stat neutru, afacere inceputa in urma cu sase secole, care i-a adus „Tarii Cantoanelor” aproape 19 miliarde de franci elvetieni.
Turistii care-i trec granitele confirma ceea ce se spune despre acest popor: acolo, timpul chiar se scurge cu o exactitate…elvetiana, cum altfel? Ce inseamna insa pentru acest stat eficienta? Cum se traduce ea? Si de ce continua guvernul de la Berna sa dezvole obsesii cu privire la neutralitatea institutiilor sale publice si private?
Anul trecut, Elvetia era cotata drept cea mai eficienta tara din lume, potrivit unui studiu efectuat de banca japoneza Nomura. De cand serviciile financiare si manufactura de ultima generatie se numara printre industriile de top din Elvetia, micul stat federal din Europa Centrala a avut nevoie de doar 90 de tone de petrol pentru ca economia sa produca atat de multi bani. Japonia, o alta tara considerata eficienta la nivel global, urmeaza indeaproape Elvetia, cu 99 de tone de petrol.
Insa nu despre acest lucru ajung sa vorbeasca turistii care viziteaza orasele din Elvetia, relateaza BBC in pagina sa electronica. Cei mai multi dintre straini raman impresionati de modul cum functioneaza lucrurile in acest stat european. In plus, ei fac referire la pretul care se pune pe "timp” in “Tara Cantoanelor”. “Au o adevarata cultura a eficientei. Totul la ei are legatura de modul in care se scurge timpul”, subliniaza cativa vizitatori, citati de BBC.
Importanta punctualitatii este regula de aur in societatea elvetiana, motiv pentru care oamenii de afaceri de aici nu accepta niciun fel de intarzieri. De altfel, in afaceri, intarzierile pot schimba lucrurile la 180 de grade. De fel, oamenii de business isi planifica din timp intalnirile, conform unor orare scricte.
In ceea ce priveste regimul corporatiilor, nici ele nu par sa faca exceptie de la regula. Ziua de lucru incepe la 08:00 dimineata si se sfarseste la 17:30 dupa-amiaza, in cepe mai multe dintre firmele din Elvetia. In plus, orele de masa sunt respectate cu sfintenie. De obicei, la 12:00 toti corporatistii lasa lucrul deoparte pentru a merge la masa, care dureaza fix o ora. Pauzele de cafea au loc, de regula, la orele 09:00 dimineata si 16:00.
Poate ca pare ciudat pentru Estici, dar elvetienii acorda foarte mare importanta jobului lor. De altfel, timpul petrecut la birou este supra-evaluat. Anul trecut, de exemplu, locuitorii acestui stat au votat impotriva unui referendum care sa creasca numarul zilelor de vacanta, de la patru la sase saptamani pe an. Oamenii de afaceri din Elvetia au sustinut ca o asemenea strategie ar avea un impact negativ asupra eficientei economice a tarii.
Punctualitatea elvetiana se reflecta cel mai bine in sistemul de transport. Trenurile si autobuzele ajung intotdeauna la ora anuntata. In plus, intregul sistem de transport elvetian este foarte bine pus la punct: un singur bilet este valabil pentru toate mijloacele de transport in comun (tren, autobuz, tramvai, chiar si ferry boat), de altfel, foarte bine conectate. Cei mai multi turisti recunosc ca transportul in comun reprezinta in Elvetia cea mai buna cale de a evita aglomeratia din orase si de ajunge la destinatie usor. In plus, este si mai ieftin si mai rapid decat masina personala.
Nu in ultimul rand, in statiile de tren se gasesc biciclete, masini electronice ori servicii rent-a-car, ce pot fi inchiriate de oricand.
Pe acelasi subiect: