Cum afecteaza conflictele din Orient economia romaneasca
Conflictele violente din Orientul Mijlociu si nordul Africii au deopotriva un impact direct si indirect asupra economiei globale. Chiar daca, la prima vedere, Romania nu este direct afectata, ciocnirile de acolo ar putea sa zdruncine revenirea, si asa fragila, a economiei din recesiune, scrie Business Magazin.
Pericolele sunt cat se poate de palpabile pentru sutele de romani aflati la munca in Libia in companii ca Lavalin, Rompetrol, Romconsult, ENI Nord Africa sau Bosch. Prea confortabil nu se simt nici miile de romani din tari precum Egiptul, regatul Bahrain, Algeria sau chiar Maroc. Situatia lor se inscrie in prima unda de soc.
A doua unda de soc tine de pretul petrolului, care a atins deja maximul din ultimii doi ani din pricina situatiei incendiare din nordul Africii. La ora inchiderii editiei, pretul barilului de petrol se apropia de 120 de dolari, iar companiile din domeniul carburantilor anuntasera ca "este probabil" ca si la pompe sa creasca pretul carburantilor.
In doar o saptamana, pretul petrolului tranzactionat la New York a crescut cu 8,6%, iar la Londra cotatia petrolului Brent s-a marit cu 15%. Libia, care avea saptamana trecuta cea mai tensionata situatie politica, are cele mai mari rezerve de petrol de pe continent, iar din pricina framantarilor sociale capacitatea de productie a scazut cu 350.000 de barili, ceea ce reprezinta 22% din productia zilnica. Intreruperea livrarilor din Libia ar putea duce la o escaladare brusca a cotatiilor la nivel international.
Dincolo de cresterea preturilor la carburanti, evenimentele din nordul Africii ar putea avea un impact direct asupra relatiilor comerciale dintre Romania si tari precum Egipt, Algeria, Libia, Tunisia si Siria. Exporturile romanesti spre aceste tari au ajuns anul trecut la peste 636 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de anul anterior.
Citeste continuarea analizei pe www.businessmagazin.ro!
Pe acelasi subiect: