Basescu: Romania nu mai poate intarzia decizia privind tratatul de stabilitate fiscala. Coalitia a decis sa incheie protocolul de sustinere
Presedintele Traian Basescu a declarat luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca tratatul de stabilitate fiscala convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1 martie, iar Romania nu mai poate intarzia luarea acestei decizii.
"Tratatul, daca vom decide sa il semnam, trebuie semnat pe 1 martie, deci peste doua saptamani, si trebuie pregatite procedurile de semnare a tratatului, ca atare, nu mai avem prea mult pana sa luam o decizie, iar tratatul nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare sau macar a majoritatii parlamentare pentru acest demers", a spus Basescu.
De asemenea, Basescu a precizat ca el a facut liderilor coalitiei guvernamentale propunerea de a semna un protocol pe aceasta tema la nivelul tuturor partidelor parlamentare.
"Din cate am discutat cu partidele de opozitie cu ocazia altor intalniri, nu exista opozitie din acest punct de vedere, dar trebuie sa avem convingerea ca exista macar o majoritate parlamentara care sustine semnarea tratatului. In lipsa unui astfel de protocol, nu se poate semna tratatul la 1 martie. Sper ca in timpul cel mai scurt sa fie redactat protocolul si partidele politice care sunt de acord cu participarea noastra la tratatul de stabilitate fiscala ca tratat interguvernamental, si nu tratat al Uniunii, sa se pronunte, pentru ca decizia politica sa poata fi luata in timp util si comunicata in timp util la Bruxelles", a mai spus presedintele.
Formatiunile coalitiei majoritare vor semna un protocol de sustinere a semnarii si ratificarii de catre Romania a tratatului UE de guvernanta fiscala, iar acesta va fi deschis si opozitiei, de la care se asteapta dialog si pe alte teme ale agendei publice, au anuntat liderii partidelor coalitiei.
"Pozitia noastra comuna a fost aceea ca in cadrul coalitiei sa semnam un acord pentru sustinerea semnarii si ratificarii de catre Romania a acestui tratat, acord care trebuie consfintit intr-un protocol al coalitiei si care semneaza a fi deschis si celorlalte partide parlamentare, pentru ca este vorba de interesul national", a spus presedintele PDL, Emil Boc, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, scrie Mediafax.
La randul sau, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca USL ar trebui sa vina si sa semneze acest protocol intre partidele politice parlamentare "ca un prim pas catre un dialog constructiv in anul 2012 si in perspectiva anilor care urmeaza".
"Noi trebuie sa fim cei care sa facem un pas. Initiem dialogul cu partidele din Opozitie si pe alte subiecte si pe alte teme, dincolo de acest tratat de guvernanta fiscala si sunt convins ca dupa instalarea Guvernului Ungureanu, dupa mesajele care au fost formulate in spatiul public este cale deschisa pentru un dialog intr-un an electoral si restabilind normalitatea in ceea ce priveste dialogul intre partidele politice parlamentare", a afirmat presedintele UDMR.
Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat ca "acest protocol ar putea sa reprezinte un prim argument in legatura cu seriozitatea unor partide politice din opozitie in ceea ce priveste deschiderea unor cai de dialog si cooperare cu partidele de la putere".
Liderul PSD Victor Ponta a declarat, pentru Gandul, ca opozitia ar renunta la protestul parlamentar daca cei de la Putere ar accepta "patru conditii minimale", intre care un angajament public al primului-ministru ca nu va mai folosi asumarea raspunderii si ordonantele de urgenta.
Liderul PSD a adaugat insa ca nu este "prea optimist" ca aceste conditii vor fi indeplinite. "Acestea ar fi cele patru conditii pentru care eu cel putin cred ca am putea sa discutam o revenire a noastra la Parlament, dar nu sunt prea optimist in aceasta privinta", a spus Victor Ponta.
Grupurile parlamentare ale PSD si PNL au aprobat, la inceputul sesiunii parlamentare, propunerea lui Victor Ponta ca opozitia sa intre in "protest parlamentar pe perioada nedeterminata". USL nu a participat, luni, la consultarile de la Palatul Cotroceni.
Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au adoptat la sfarsitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.
Presedintele Traian Basescu a declarat, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
Pe acelasi subiect: