Cinci lectii pentru economia romaneasca dupa cea mai drastica cadere de pe bursa din 2008 incoace
Bursa de la Frankfurt, cea mai puternica din Europa, punea punct joia trecuta unei serii de 11 sedinte in scadere, dupa anuntul unei stabilite intalniri, la Paris, intre cancelarul germen Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy. Totusi, moneda euro ramane in pericol de destabilizare ca urmare a cutremurului de pe pietele financiare si a temerii ca principalele economii ale Europei, in special Italia si Spania, vor fi atrase in vartejul mortal al crizei, scrie Ziarul Financiar.
Ca niste atleti lenesi, varfurile politicii mondiale au ramas cu mult in urma crizei, daca cumva se vor fi aliniat la start.
"Guvernele sunt pe cale sa piarda batalia cu pietele", admite Mircea Geoana, presedinte al Senatului Romaniei, fost ministru de externe, fost ambasador in SUA in vremea in care economia americana era robusta in ciuda atacurilor de la 11 septembrie 2001.
Intr-un comentariu publicat la finele saptamanii trecute de cotidianul economic german Handelsblatt, preluat de Deutsche Welle, puternicul om de afaceri George Soros facea un apel la tarile care au inca ratingul AAA sa lanseze o emisiune de eurobonduri, altminteri, sustine el, mondeda euro nu poate fi salvata.
Poate este prea dramatic ceea ce spune Soros, un om care a castigat batalii financiare cu guvernele si a doborat valute, dar "frica pazeste bostanaria". Si, deocamdata, nu exista o alta voce puternica din zona politica care sa spuna: nu acesta este scenariul.
La Bucuresti, Guvernul a anuntat inghetarea majorarii unor pensii, inghetarea salariilor aparatului bugetar pentru inca o perioada si continuarea blocarii angajarilor in administratie. Este cel mai evident semn ca lucrurile nu merg deloc bine. Va urma o perioada de volatilitate ridicata, vor urma ani de cresteri economice anemice?
Citeste si:
Pe acelasi subiect: