Ce spune Basescu despre grupurile din PDL, remaniere, demisia lui Boc si banii pentru investitii
"As fi fost in mare dificultate", recunoaste Traian Basescu, intrebat fiind ce s-ar fi intamplat daca premierul Emil Boc decidea sa-i prezinte demisia. Prezent miercuri seara la postul public de televiziune, seful statului a catalogat remanierea Guvernului drept o solutie pentru iesirea din inertie, dand asigurari ca a lasat decizia in seama PDL, scrie Gandul.
Basescu a mai spus ca are incredere in noua echipa, desi admite ca guvernul Boc nu l-a convins intotdeauna.
El a precizat ca are o parere buna despre fostul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru si ii indica noului ministru al Finantelor ce model ar trebui sa urmeze: "eficienta" lui Decebal Traian Remes.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat, miercuri, la TVR1, ca in zilele urmatoare va avea discutii cu Guvernul pentru a se vedea unde se vor gasi solutii pentru a elibera 1,5 miliarde euro, din banii imprumutati, pentru investitii.
"Trebuie pregatit anul 2011, iar eu, in zilele urmatoare, o sa am discutii cu Guvernul, sa vedem unde gasim solutii pentru a elibera 1,5 miliarde din bani imprumutati pentru investitii", a spus seful statului, apreciind ca, din deficit, macar 1,5 miliarde euro ar trebui sa ramana pentru investitii.
Seful statului a mentionat ca deficitul deja convenit cu FMI pentru anul viitor este de 4,4%, adica 5,7 miliarde euro si a precizat ca "deficitul pe care ni-l permitem este exact valoarea datoriilor" pe diferite fonduri, precum cele de pensii, somaj si arierate.
In emisiunea televizata, Basescu a facut un calcul, pe hartie, al deficitelor la diverse fonduri si al arieratelor.
"Pentru la anul trebuie sa avem un deficit bugetar de 4,4%, asta inseamna 5,7 miliarde euro, deficit convenit deja cu Fondul Monetar International. Haideti sa vedem ce deficite avem: avem 2,4% din PIB deficit la pensii, asta inseamna 3,12 miliarde euro. Avem o jumatate de procent de Produs Intern Brut deficit la fondul de somaj, asta inseamna inca 600 de milioane, 0,6 miliarde euro. Avem 1,5 miliarde estimat datorii la firme ale statului, arierate (...) si mai avem pensiile militare, deficitul de acolo care se muta in deficitul fondului de pensii prin unificarea sistemului de pensii, deci inca 0,5 miliarde euro. (...) Deficitul nostru, pe care ni-l permitem, 4,4%, 5,7 miliarde euro, pe care trebuie sa ii imprumutam, este exact valoarea datoriilor pe care le avem pe diverse fonduri. De unde facem autostrazi?", a spus Basescu.
Seful statului a apreciat ca "trebuie sa facem ceva in zona cheltuielilor sociale daca vrem sa construim un kilometru de autostrada".
Basescu a explicat, totodata, ca pentru accesarea banilor europeni pentru autostrazi este nevoie ca achizitiile de terenuri sa fie facute.
"Sa spunem ca ministrul Berceanu ar fi lucrat extraordinar si aveam 10 proiecte aprobate acum. Nu se da niciun ban pana nu ai achizitiile de terenuri facute, iar astea nu sunt eligibile pe bani europeni, deci trebuie sa ai banii in buget", a mentionat Basescu.
"Cand vorbesc de dezastrul pe care ni-l genereaza deficitul fondului de pensii la asta ma refer, ca ne blocheaza dezvoltarea, ne blocheaza capacitatea de a face investitii si a misca economia, intern. Acest lucru nu il spun politicienii si o sa vedeti spunand toate traznaile pe la televizor, cum ar mari ei pensiile, cum ar mari salariile. Dar cu ce cost? Cu costul nedezvoltarii", a adaugat Basescu.
El a mai spus ca foloseste in continuare exprimarea "deficitul de la fondul de pensii este un dezastru pentru Romania" pentru ca, asa cum arata cheltuielile bugetare, cu deficitul de 4,4%, care este generat numai de deficitele din diverse fonduri si de arierate, Romania nu poate accesa banii europeni la anul, pentru ca nu are bani de terenuri pentru autostrazi si pentru cofinantare.
"Daca noi consumam si anul viitor timpul si nu tragem macar 1,5-2 miliarde euro, la sfarsitul anului 2011 se redistribuie banii (de la UE - n.r.) (...) se face o ajustare a fondurilor, iar Romaniei i se vor diminua cotele de bani pe care le are planificate", a avertizat el.
Traian Basescu a precizat ca a avut o discutie cu ministrii luni si marti seara, cerand sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, 1,5 miliarde sa fie pentru investitii.
"Am avut o discutie cu ministrii si ieri seara si alataieri seara si i-am rugat sa gaseasca solutii ca, din acest deficit de 5,7 miliarde, macar 1,5 miliarde sa fie pentru investitii. Sa speram ca vor gasi formule. Adica din banii pe care ii imprumutam, avem dreptul sa imprumutam 5,7 miliarde de euro, din acesti bani 1,5 miliarde sa fie pentru investitii", a spus Basescu, vorbind de achizitii de terenuri si partea ce revine Romaniei la cofinantare.
In opinia sa, nu doar aceasta este sursa de fonduri, ci si cresterea veniturilor printr-o mai buna activitate a ANAF, a Garzii Financiare, a diminuarii evaziunii fiscale, a contrabandei cu tigari.
"Si, sigur, indemnul meu este sa nu mai incurajam nemunca, adica acel venit minim garantat care a facut ca astazi in mediul rural sa nu mai gasesti un om care sa lucreze o zi la cules de fructe trebuie ori diminuat, ori scos, ori dat numai acelora care trebuie sa-l primeasca. Deci sunt surse, totul este ca oamenii politici aflati la guvernare sa aiba curaj sa o faca, iar vremurile de criza nu se trec cu oameni lasi", a mai spus el.
Pe acelasi subiect: