BM a redus prognoza de crestere economica globala pentru acest an de la 3,6% la 2,5%
Banca Mondiala a redus prognoza de crestere economica globala pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, cea mai drastica revizuire din ultimii trei ani, anticipand ca intrarea zonei euro in recesiune va accentua impactul incetinirii cresterii economice pe marile pietele emergente, transmite Bloomberg.
BM anticipeaza o contractie de 0,3% a Produsului Intern Brut al zonei euro, revizuind estimarea anterioara de plus 1,8%. Pentru SUA, prognoza de crestere economica a BM a fost coborata de la 2,9% la 2,2% in 2012.
"Chiar si aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa si cresterea mai slaba de pe pietele emergente genereaza riscul ca cele doua evolutii sa se antreneze reciproc, rezultand intr-un deznodamant si mai negativ", avertizeaza BM in raportul Perspective Economice Globale prezentat miercuri.
China a anuntat miercuri ca investitiile straine directe au scazut in decembrie in cel mai accentuat ritm din iulie 2009, evolutie care justifica temerile BM ca economiile emergente ar trebui sa se pregateasca pentru vremuri grele. Institutia financiara cu sediul la Washington considera ca turbulentele din zona euro au potentialul de a declansa o noua criza financiara mondiala.
Prognozele de crestere economica inaintate de banca presupun ca zona euro va reusi sa depaseasca, chiar si cu mari dificultati, criza datoriilor de stat, potrivit declaratiilor lui Justin Lin, economistul sef al BM.
In cazul unui esec, conditiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semnificativ, iar pietele de capital vor ingheta, criza urmand sa fie "mai indelugnata si mai profunda decat ultima (cea din 2008-2009)", fara sa "crute" nicio tara, considera oficialul.
Economia globala a crescut anul trecut cu 2,7%, dupa un avans de 4,1% in 2010 si o contractie de 2,3% in 2009, potrivit estimarilor BM.
Revizuirea prognozei de crestere economica globala efectuata miercuri, de 1,1 puncte procentuale, este cea mai drastica din ianuarie 2009, cand institutia a redus prognoza pentru acel an cu 2,1 puncte procentuale.