Basescu spune ca prevederile privind deficitul, convenite la summitul UE, trebuie introduse in Constitutie
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania trebuie sa treaca in Constitutie, si nu in alt act normativ, prevederile privind bugetul si deficitul structural, din acordul convenit la summitul UE.Presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, spunea, anterior, ca "compactul fiscal" european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida si introducerea acestuia in Constitutie.
Presedintele Basescu a subliniat ca una dintre prevederile acordului se refera la obligatia statelor care adera la acesta de a include in legislatia nationala angajamentul pentru "buget national echilibrat si in surplus", ceea ce inseamna ca deficitul structurat nu trebuie sa depaseasca 0,5% din PIB.
Seful statului a mentionat ca actul normativ prevazut in acord pentru inscrierea acestei prevederi, "in cel mai scurt timp", este "Constitutia sau o lege echivalenta cu Constitutia". El a precizat ca introducerea prevederii in Constitutie sau intr-un act echivalent va fi constatata de Curtea de justitie a UE.
"Romania nu are act echivalent cu Constitutia, si aici niciun politician nu ar trebui sa se joace. (...) Take it or leave it", a mai spus Basescu.
El a adaugat: "Uite cum a venit UE si pare a spune ‘Domnule presedinte, pare sa fi fost inspirat ca ai trimis proiectul de revizuire a Constitutiei la Parlament’". Presedintele a spus ca aceasta este o gluma.
Consiliul Uniunii Europene a anuntat ca tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE. Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.
Potrivit declaratiilor presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, "compactul fiscal" european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida, introducerea acestuia in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.
Pe acelasi subiect: